Un semnal de alarmă privind deficitul bugetar: Fitch Rating a confirmat rating-ul României la BBB-

Ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şi moneda locală a României a fost evaluat de către compania de rating Fitch la BBB- şi trage un semnal de alarmă privind deficitul bugetar al României care va creşte la 3,4% din PIB în 2018 şi la 3,6% în 2019.

814 afișări
Imaginea articolului  Un semnal de alarmă privind deficitul bugetar: Fitch Rating a confirmat rating-ul României la BBB-

Un semnal de alarmă privind deficitul bugetar: Fitch Rating a confirmat rating-ul României la BBB-

„Ratingurile investiţionale din România sunt susţinute de nivelul moderat a datoriei publice şi de indicatorii de guvernare pe cap de locuitor şi guvernanţă, care sunt în concordanţă cu categoriile de rating BBB. Cu toate acestea, slăbirea fiscală pro-ciclică, cu un decalaj pozitiv a PIB-ului, prezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică”, anunţă Fitch.

Potrivit agenţiei de rating, economia României a stagnat în ritm trimestrial în primele trei luni al anului, reducând creşterea anuală la 4,2%, de la 6,6% în trimestrul IV din 2017. Câştigurile din creşterile rapide ale salariilor şi reducerile de impozite au început să se estompeze, consideră Fitch.

„Ca urmare, agenţia şi-a lăsat neschimbate prognozele PIB, prognozând o creştere de 3,8% în 2018 şi o creştere de 3,3% în 2019. Odată cu încetinirea puternică a PIB în trimestrul I, slăbirea indicatorilor sentimentului economic, politica monetară mai strictă, presiunile inflaţioniste incertitudinile externe reînnoite şi şcenariul unei <<aterizări forţate >>, prezintă un risc negativ, iar echilibrarea politicii fiscale cu stabilitatea macroeconomică va reprezenta o provocare pentru guvern”, spune Fitch.

Compania de rating, anunţă în raport că se estimează că PIB-ul pe cap de locuitor al României va depăşi nivelul mediu actual al categoriilor „BBB” evaluate în 2018. Comisia Europeană estimează că PIB-ul potenţial al României a atins un nivel de 4,1% în 2017, de la o medie de cinci ani de 2,7% factor de productivitate. În acelaşi timp, piaţa forţei de muncă se înrăutăţeşte, iar creşterea productivităţii muncii continuă să rămână în urma creşterii salariilor.

„Politica fiscală extinsă a slăbit finanţele publice. Deşi România şi-a menţinut deficitul bugetar de 2017 sub plafonul de 3% din PIB (2,9%) - ceea ce reprezintă încă o importantă politică pentru guvern - acest lucru a fost cauzat de o creştere economică puternică şi s-a bazat şi pe reducerea cheltuielilor de capital”, avertizează Fitch.

„Fitch nu crede că acest lucru poate fi susţinut şi se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să crească la 3,4% din PIB în 2018 şi la 3,6% în 2019. Acest lucru contrastează cu obiectivul de deficit bugetar al guvernului de 2,96% din PIB pentru 2018, de 5,5%. Autorităţile aşteaptă o reducere cu 6 puncte procentuale a ratei impozitului pe venit (PIT) pentru a reduce veniturile cu 1,5% din PIB şi să fie parţial compensate de modificările contribuţiilor la asigurările sociale. În acelaşi timp, creşterile suplimentare ale salariilor minime şi ale creşterii salariilor şi pensiilor din sectorul public au adăugat presiunile subiacente”, anunţă compania de raiting.

Fitch precizează că scăderea fiscală, cu un decalaj pozitiv din ce în ce mai mare, va duce la deteriorarea în continuare a deficitului fiscal structural al României în 2018. În 2017, deficitul structural a ajuns la 3% din PIB, lărgind 3 pps în doi ani, contrar normelor fiscale naţionale şi UE. Pe baza liniei de bază a companiei Fitch, există un risc tot mai mare ca România să intre din nou în procedura de deficit excesiv a UE încă din anul 2019, după ce a ieşit din nou în 2013.

„Rata datoriei publice a României a fost de 35% din PIB la sfârşitul anului 2017. Creşterea şi prognoza mai scăzute pentru un deficit bugetar mai larg au determinat compania de rating Fitch să prognozeze că rata datoriei va avea să crească până la 35,9% din PIB în 2018. Acest lucru rămâne în concordanţă cu raportul median actual prognozat al colegilor din categoria BBB. Cu toate acestea, fără consolidarea fiscală, rata datoriei României se află pe o traiectorie ascendentă sub dinamica datoriei pe termen lung a Fitch”, precizează raportul.

Raportul precizează că Finanţele externe ale României rămân mai slabe decât cele ale colegilor evaluaţi cu rating-ul BBB. Politica fiscală pro-ciclică, care a alimentat consumul intern, a dus la o creştere a deficitului de cont curent la 3,4% din PIB în 2017 de la 2,1% în 2016.

În ceea ce priveşte sectorul bancar din România, acesta rămâne stabil. Băncile sunt bine capitalizate, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 19,8% (martie 2018).

„Lichiditatea este de asemenea amplă, cu un raport împrumut-depozit la 75,3% (martie 2018). Între timp, calitatea activelor continuă să se îmbunătăţească, iar creditele neperformante au înregistrat o scădere constantă, ajungând la 6,2% (martie 2018) de la 9,6% la sfârşitul anului 2016. Activitatea de credit continuă să se redreseze, condusă predominant de sectorul gospodăriilor, unde creşterea anuală medie a creditelor în primele cinci luni ale anului 2018 a fost de 9,2%, faţă de 5,3% în aceeaşi perioadă în 2017”, avertizează Fitch.

Inflaţia preţurilor de consum a crescut în luna aprilie la 5,2%, reflectând deprecierea cursului de schimb, preţurile la energie şi preţurile administrate mai mari, precum şi cererea internă puternică. Din ianuarie 2018, Banca Naţională a României (BNR) şi-a majorat rata politică de bază de trei ori, fiecare cu 25 de puncte procentuale. În prezent, la 2,5%, Fitch proiectează cel puţin o majorare suplimentară a ratei în acest an şi prognozează o inflaţie de 4,5%, în creştere de la 3% în 2017.

„Lipsa sprijinului public pentru reformele controversate ale codului penal a provocat tensiuni politice în cadrul partidelor de coaliţie de guvernământ (PSD-ALDE). În urma unei pierderi temporare a mandatelor de majoritate în parlamentul din luna mai, care a fost restaurată acum, PSD-ALDE a supravieţuit, de asemenea, mişcării de neîncredere pe 28 iunie. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 2020 şi Fitch nu vede în prezent un risc de alegeri anticipate”, arată raporul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici