Una din cinci bănci din Rusia ar putea dispărea în urma crizei financiare

Criza din sectorul de creditare ar putea duce la dispariţia a 20% dintre băncile din Rusia, în condiţiile în care unele vor fi preluate de instituţii financiare mai puternice, iar altele vor da faliment, potrivit participanţilor la un forum privind sistemul bancar rusesc, organizat la Londra.

22 afișări
Imaginea articolului Una din cinci bănci din Rusia ar putea dispărea în urma crizei financiare

Una din cinci bănci din Rusia ar putea dispărea în urma crizei financiare

Criza a dus deja la consolidarea forţată a sectorului bancar din Rusia, care include peste 1.000 de instituţii financiare, transmite Reuters.

Bănci de stat au preluat patru din primele 50 de mari instituţii de credit, iar un bancher de rang înalt a declarat în octombrie că peste 100 de bănci caută cumpărători.

În 2010, ar putea rămâne circa 800 de bănci, a spus Natalia Nikolieva, de la divizia din Rusia a Citigroup.

Şeful Consiliului naţional bancar din Rusia, AnatoliI Aksakov, a spus că 900-1.000 de bănci vor supravieţui crizei, el adăugând că amploarea pierderilor este greu de anticipat.

"Nu este posibil ca toate băncile să reziste crizei", a arătat Bella Zlatkis, director general adjunct la Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Circa 495 de bănci, respectiv o treime din total, au dat faliment sau şi-au pierdut independenţa în urma crizei financiare care a avut loc în Rusia în 1998.

Decizia guvernului rus de a sprijini o bancă va depinde de deficitul de servicii financiare în anumite regiuni. Astfel, Executivul va fi nevoit să susţină şi bănci care nu merită un astfel de ajutor, a spus Nikolaieva.

Băncile mici vor avea cele mai reduse şanse de supravieţuire, potrivit unui vot organizat la conferinţă, peste jumătate dintre participanţi considerând că multe astfel de instituţii vor fi preluate în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici