Unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale: Cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de secetă

Dificultăţile din agricultură se perpetuează de la un an la altul, în condiţiile în care vorbim în permanenţă de secetă, de lipsa de apă, într-o ţară în care "apa se scurge pe Valea Sâmbetei degeaba", crede Mihai Anghel, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale.

1172 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale: Cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de secetă

Unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale: Cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de secetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Într-o ţară cu un nivel hidrografic ridicat, cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de lispă de apă şi de diminuare a producţiei din cauza secetei" , a spus Mihai Anghel.

Recent, Ministerul Agriculturii a anunţat că anul acesta producţia de grâu a crescut cu 7% faţă de 2015, fiind pentru prima dată când producţia medie la hectar va depăşi 4 tone, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani.

Traderii se aşteaptă şi ei la afaceri substanţiale ca urmare a anului agricol bun, deşi seceta din ultimele luni a compromis cultura de porumb si parţial floarea-soarelui.

"Producţia de grâu sigur e mai mare decât în anul precedent. A fost producţie record atât pentru rapiţă, cât şi pentru grâu, la floarea-soarelui producţia nu va ajunge la nivelul record din anul 2014, când am făcut vreo 11 mil. tone, din cauza secetei din ultimele două luni. Sunt diminuări de cantităţi la floarea-soarelui şi la porumb. La porumb am pierdut cam 2-3 tone pe hectar din cauza secetei, iar la floarea-soarelui între 500 kg şi o tonă", a declarat Mihai Anghel.

Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 6,6% în 2015 faţă de anul precedent, în principal din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. Seceta, care se repetă o dată la câţiva ani, a lovit producţia vegetală care a scăzut cu 10,4% anul trecut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici