UPDATE: Acţiunile SIF Moldova au urcat cu 5,5%, iar titlurile Petrom au accelerat ascensiunea pieţei

(adaugă informaţii, în paragrafele 18 - 21)

7 afișări

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 6,13%, chiar la închidere, şi au accelerat ascensiunea bursei la 2,24%, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 5,53%, după anunţarea propunerilor de valorificare a participaţiei de la BCR, de dividend şi a bugetului pentru acest an.

Chiar la închiderea şedinţei unele ordine de cumpărare au amplificat ascensiunea cotaţiei titlurilor OMV Petrom, de la 1,6%, la 6,67%, în cadrul unor tranzacţii în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Acţiunile companiei au avut un rulaj de 2 milioane lei.

Ascensiunea titlurilor SIF Moldova i-a atras pe speculatori în piaţă, aceştia ridicând şi acţiunile celorlalte patru SIF-uri, în special al titlurilor SIF Oltenia (SIF5) - 5,12%. Astfel, indicele BET-FI a crescut cu 4,38%.

La închiderea şedinţei, acţiunile SIF Moldova erau cotate la 1,335 lei, cu 5,53% peste ultimul preţ de vineri. Volumul de acţiuni afişate la cumpărare (1,3 milioane) era de peste două ori mai mare decât numărul de titluri din ordinele de vânzare (595.000).

Acţiunile SIF Moldova au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 5,7 milioane lei, fiind devansate doar de titlurile Fondului Proprietatea (FP) - 15,3 milioane lei şi SIF Oltenia - 6 milioane lei.

"SIF Moldova a venit cu un convocator interesat şi cu multe surprize plăcute. Trebuie să aşteptăm şi convocatoarele celorlalte SIF-uri şi, apoi, ne putem face o imagine de ansamblu a ceea ce s-ar putea să se întâmple la nivel de structură a portofoliilor societăţilor financiare cu implicaţii semnificative asupra pieţei de capital", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Potrivit unui convocator AGA transmis vineri, CA al SIF Moldova ia în calcul vânzarea parţială sau integrală a pachetului de 6% din acţiunile pe care le deţine la BCR, dacă banca nu va fi listată în viitorul apropiat. Societatea ar putea lansa şi derivate pe acţiunile BCR, cu sau fără vânzarea efectivă a acţiunilor. Totodată, strategia investiţională pentru acest an prevedere o reducere a expunerii pe sectorul bancar şi achiziţii mai mari pe companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, atât în România, cât şi în străinătate. Profitul net estimat pentru acest an, de 69,8 milioane lei, este cu 27% sub cel de anul trecut.

Conducerea SIF Moldova a propus acţionarilor dividende în valoare cumulată de 46,7 milioane lei (0,09 lei/acţiune), aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut şi cu 50% mai mult decât dividendele acordate din câştigul din 2009 (0,06 lei/titlu).

"Cred că evoluţia acţiunilor SIF Moldova este un semn că politica investiţională dusă de către management pe parcusul anului trecut şi intenţiile acestora pentru perioada următoare au avut un impact foate mare asupra investitorilor. Acestă situaţie se simţea în piaţă încă de pe parcursul anului trecut, când titlurile SIF Moldova se detaşau de multe ori de evoluţia celorlalte societăţi de investiţii financiare", a afirmat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 3,03%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,12% sub nivelul de vineri.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 3,24%.

Bărbulescu spune că revenirea bursei este determinată de perspectivele optimiste privind economia în acest an, acestea atrăgând interesul investitorilor.

"Din ce în ce mai multe voci de afară confirmă intrarea economiei româneşti pe paliere mai stabile şi odată cu acestea şi tranzacţiile semnifiative care au avut loc, cum este cazul la BRD. Astfel de date ar trebui să atragă în joc atât jucătorii speculativi, cât şi investitori de portofoliu, însă cele mai mari şanse sunt să atragă speculatorii. Dacă climatul pozitiv se menţine în ceea ce ne priveşte, atunci trebuie să avem recuperări", a explicat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţa principală, cu un rulaj de 13,7 milioane lei. Totodată, cu aceste acţiuni a fost realizat un deal, de 1,6 milioane lei. Pe piaţa principală preţul titlurilor FP a crescut cu 1,49%, la 0,6125 lei.

Bărbulescu spune că era de aşteptat ca preţul acţiunilor FP să oscileze în jurul nivelului de 0,6 lei/titlu în prima lună de la tranzacţionare, în condiţiile în care sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători şi asta duce la o indecizie în ceea ce priveşte preţul.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 47,3 milioane lei (11,2 milioane euro), a fost cu 75% mai mare decât lichiditatea de vineri, de 27,1 milioane lei (6,4 milioane euro).

"Preţurile acţiunilor de pe piaţa locală se află încă la un nivel relativ scăzut în comparaţie cu bursele externe. Achiziţiile făcute pe termen lung de către investitori în acestă perioadă cred că au un potenţial foarte ridicat chiar dacă pentru perioade scurte de timp este posibil ca piaţa să fie foarte volatilă şi să vedem unele scăderi", a mai spus Mureşian.

Un deal a fost realizat şi cu 1,25% din acţiunile Oltchim (OLT), pentru 1,2 milioane lei. Tranzacţia a fost realizată la 0,28 lei, cu 7,69% peste referinţă. Pe piaţa principală, titlurile combinatului au avansat cu 4,23%, la 0,271 lei, pe un rulaj de numai 203.000 de lei.

Unii investitori au efectuat şi operaţiuni cu produse structurate, titluri de stat, contracte futures şi unităţi de fond, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 48,7 milioane lei (11,5 milioane euro), sumă cu 71% mai mare decât rulajul de vineri, de 28,4 milioane lei (6,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1 milion de lei, sumă de aproape patru ori peste valoarea operaţiunilor din sesiunea anterioară, de 275.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 337.000 de lei, iar cotaţia a crescut cu 4,96%, la 0,163 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest europene erau în creştere cu până la 1,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 1,65%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici