UPDATE: Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea

(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 20)

7 afișări

Bursa a crescut marţi cu 0,33%, într-o piaţă în care majoritatea tranzacţiilor s-au realizat cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), astfel că aceste titluri au asigurat aproape 70% din lichiditatea totală, de 39,9 milioane lei.

Indicele general al bursei, BET-C, a scăzut cumulat în luna mai cu 6,87%, corecţia fiind influenţată de linia descendentă a burselor externe, în condiţiile unei aversiuni mai ridicate la risc a investitorilor ca urmare a temerilor privind criza datoriilor statelor din zona euro. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este încă în creştere, cu peste 6%.

În primele 20 de minute ale şedinţei de marţi piaţa a scăzut cu 0,2%, însă ulterior a revenit pe creştere, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând pozitiv la ascensiunea burselor vest-europene.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptare întrucât vor să vadă tendinţa pieţelor externe, după discuţiile privind situaţia Greciei.

"Piaţa americană a fost închisă luni, iar astăzi (marţi n.r.) au apărut speculaţii cu privire la o posibilă restructurare a datoriei Greciei, împreună cu un control mai strict al situaţie de acolo, de aici entuziasmul pe extern, care a contaminat puţin şi piata de la Bucureşti. Totuşi, mulţi investitori încă aşteaptă să vadă cum vor reacţiona în continuare bursele externe şi din această cauză asistăm la un rulaj destul de redus pe majoritatea acţiunilor de la BVB", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu doar 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,78%.

Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 2,27%, influenţa creşterilor de până la 4% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri fiind temperată de titlurile Fondului Proprietatea, care au avansat cu doar 0,21%.

La închiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,83%.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 39,9 milioane lei (9,6 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa precedentă, de doar 16,9 milioane lei (4,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 27,4 milioane lei, şi au asigurat 69% din rulajul bursei. Pe piaţa principală aceste acţiuni au avut un rulaj de 17,1 milioane lei, iar 10,3 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,15% din titlurile Fondului.

Cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa principală a fost realizată la 0,486 lei, preţ în creştere cu 0,21%, iar ultimul deal a fost efectuat la 0,487 lei, cu 0,41% peste ultima cotaţie de luni.

"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt în continuare cele mai atractive deoarece aici sunt cei mai importanţii investitori şi este acţiunea cu cea mai interesantă poveste. Minimele atinse recent au fost generate de o posibilă ofertă ridicată, însă această ofertă nu s-a transpus şi în volume mari de tranzacţionare. De aceea cred că mai mult se speculează această posibilitate, deoarece nu se vede să fie o presiune ridicată pentru moment", a explicat Tod.

Acţiunile Oltchim (OLT) au recuperat o parte din corecţia de luni şi au avansat cu 2,72%, la 1 leu. Evoluţia a venit pe o lichiditate de 2,2 milioane lei.

Chiar la deschidere titlurile combinatului chimic au căzut cu 14,7%, însă, ulterior, au recuperat corecţia şi au urcat pentru scurt timp cu peste 10%. Spre mijlocul şedinţei ascensiunea s-a temperat.

"Oltchim a devenit o acţiune preferată de speculatori, întrucât în ultimul timp s-au rulat destul de mulţi bani şi pe o volatilitate ridicată", a mai spus brokerul.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD), de 2,4 milioane lei şi, respectiv, 1,8 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au urcat cu 3,35%, la 1,421 lei, în timp ce acţiunile băncii au stagnat la 14,2 lei.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2) au consemnat cele mai accelerate creşteri de la acest segment al pieţei, de 4,52% şi, respectiv, de 3,83%. Totuşi, evoluţia a venit pe rulaje reduse, de 821.000 de lei şi, respectiv, de 748.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq operaţiunile au cumulat 2,9 milioane lei, sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de luni, de 6,4 milioane lei.

Totuşi, rulajul de luni a fost asigurat în cea mai mare parte de înregistrarea în sistemul pieţei a rezultatele ofertei de preluare de la Retrasib Sibiu (RTRA) în valoare de 5,6 milioane lei.

Cu acţiunile aceleaşi companii a fost realizat marţi şi un deal cu 4,82% din titluri, pentru 1,4 milioane lei. Operaţiunea a fost efectuată la preţul de 0,6 lei, în creştere cu 20%.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%, investitorii reacţionând vizibil la discuţiile privind posibilitatea acordării unui nou ajutor financiar extern Greciei. Linia ascendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,9%, în timp ce bursa din Slovenia era în scădere cu 0,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici