Văcăroiu: Ford ar putea renunţa la Automobile Craiova

Autorităţile nu au acordat ajutoare de stat ilegale la privatizarea Automobile Craiova, iar întârzierea finalizării investigaţiei Comisiei Europene (CE) ar putea determina grupul american Ford să renunţe la tranzacţia pentru uzina de la Craiova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

2 afișări
Imaginea articolului Văcăroiu: Ford ar putea renunţa la Automobile Craiova

Văcăroiu: Ford ar putea renunţa la Automobile Craiova, dacă investigaţia CE întârzie mult

"Cred că avizul Comisiei Europene va fi favorabil, dar dacă se va mai întârzia mult Ford ar putea să se retragă de la Uzina Automobile Daewoo Craiova", a declarat Văcăroiu la finalul prezentării topului naţional al firmelor private din România, realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România.

El a precizat că ajutoarele de stat la privatizarea Automobile Craiova sunt legale, iar statul nu a favorizat grupul Ford prin acordarea de facilităţi.

"Nu s-au acordat ajutoare de stat ilegale şi nici nu s-a acordat nimic în plus faţă de ceilalţi care au preluat alte companii de stat. Şi la Renault (acţionarul majoritar al Automobile Dacia, n.r.) şi la alţii s-au acordat aceleaşi facilităţi", a spus Văcăroiu.

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat la finele lunii octombrie, că rezultatele investigaţiilor iniţiate de CE în cazul unor tranzacţii din România - privatizarea Automobile Craiova, a Petrotub şi vânzarea activelor Tractorul Braşov - sunt previzibile, însă procedurile ar putea fi dura până la 18 luni.

Oficialii de la Bruxelles verifică dacă anularea datoriilor şi impunerea unor condiţii la privatizarea Automobile Craiova reprezintă ajutoare de stat.

Contractul de privatizare a Automobile cu grupul american Ford în limba engleză a fost semnat la 12 septembrie la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt, iar cel în limba română a fost parafat două zile mai târziu, la Craiova.

Ford a preluat acţiunile deţinute de AVAS la Automobile Craiova - reprezentând 72,4% din capital - pentru 57 milioane de euro, producătorul american angajându-se la investiţii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii şi la suplimentarea numărului de angajaţi.

Potrivit contractului, finalizarea tranzacţiei este prevăzută pentru 30 ianuarie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici