Vâlcov: Bugetul cuprinde creşteri pentru domeniile educaţie, sănătate, apărare şi infrastructură

Fondurile publice totale alocate pentru 2015 pentru domeniile educaţiei, sănătăţii, apărării şi infrastructurii sunt mai mari faţă de acest an, a declarat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, deşi în unele cazuri ministerele de resort au primit mai puţini bani de la bugetul de stat.

220 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Bugetul cuprinde creşteri pentru domeniile educaţie, sănătate, apărare şi infrastructură

Vâlcov: Bugetul cuprinde creşteri pentru domeniile educaţie, sănătate, apărare şi infrastructură (Imagine: Shuttestock)

"Bugetul pe anul viitor cuprinde creşteri pentru Educaţie, Sănătate, Apărare, Infrastructură, iar prioritizarea investiţiilor publice va fi consolidată pentru fructificarea potenţialului de creştere economică. Cheltuielile destinate investiţiilor, în 2015, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, adică o crestere de 23,8%", a explicat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, sumele totale destinate învăţământului vor creşte anul viitor cu 7,9%, de la 23,4 miliarde lei la 25,2 miliarde lei, în timp ce pentru sectorul transporturilor creşterea este de 15,6%, de la 19,8 miliarde lei la 22,9 miliarde lei. Majorări de circa 3% ar urma să fie aplicate şi în domeniul apărării, de la 9,66 miliarde lei la 9,949 miliarde lei şi cel al sănătăţii, de la 27,2 miliarde lei la 28,1 miliarde lei.

Pe domeniul agriculturii, ministrul Bugetului afirmă că sumele alocate se vor majora cu 5,75%, de la 5,82 miliarde la 6,16 milliarde lei.

Potrivit proiectului de buget publicat joi, ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea alocări de la bugetul de stat mai mari anul viitor, în timp ce sumele pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

"Bugetul Ministerului Sănătatii nu se reduce! Ca valoare absolută, cheltuielile aferente domeniului Sănătate cresc cu 3,2%, în special pentru investiţii şi dotări în spitalele din administraţia centrală si locală, cât şi pentru investiţii din fonduri europene nerambursabile. În schimb, ca urmare a creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale, determinată în principal de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi de plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare către bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Aşadar, sumele alocate pentru Sănătate în 2015 sunt mai mari faţă de 2014", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici