Valeriu Tabără: Suprafaţa agricolă necultivată ar putea creşte anul viitor, iar terenul s-ar putea ieftini

Suprafaţa de teren agricol necultivată ar putea creşte anul viitor, după ce anul 2012 a fost unul greu pentru agricultură, iar terenul s-ar putea ieftini chiar şi cu 30-40%, a declarat agenţiei MEDIAFAX fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără.

419 afișări
Imaginea articolului Valeriu Tabără: Suprafaţa agricolă necultivată ar putea creşte anul viitor, iar terenul s-ar putea ieftini

Valeriu Tabără (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Anul acesta a fost unul greu pentru agricultură, iar agricultorii nu au rezerve pentru anul viitor, aşa cum au avut anul trecut şi în 2010, când situaţia a fost mai bună. Din acest motiv, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea agriculturii, suprafaţa necultivată ar putea creşte", a spus Tabără, după seminar organizat de MEDIAFAX şi firma Monsanto.

El a spus că în ultimii ani suprafaţa de teren agricol neclucrat a scăzut, ajungând la aproximativ 800.000 de hectare.

Tabără estimează că suprafaţa necultivată ar putea să depăşească anul viitor un milion de hectare.

"O consecinţă va fi ieftinirea terenului agricol, al cărui preţ crescuse în ultimii ani, în medie, până la 3.000 de euro. Ar putea scădea cu 30-40% sau chiar mai mult, la sub 2.000 de euro pe hectar, în medie", a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

Potrivit celui mai recent recensământ agricol din România, suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. Recensământul a avut loc în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate în iulie 2012.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici