Valoarea tranzacţiilor imobiliare din primul semestru a depăşit-o pe cea din 2010

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din prima jumătate a acestui an a depăşit-o pe cea înregistrată în 2010, de 232 milioane euro, dacă este luată în calcul tranzacţia anunţată recent între Immofinanz şi Adama, potrivit firmei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.

400 afișări
Imaginea articolului Valoarea tranzacţiilor imobiliare din primul semestru a depăşit-o pe cea din 2010

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din primul semestru a depăşit-o pe cea din 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primele şase luni au avut loc pe piaţa românească şapte tranzacţii imobiliare în valoare de 201 milioane de euro. Săptămâna trecută, grupul Immofinanz, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România, a devenit unic acţionar al dezvoltatorului rezidenţial Adama, după preluarea participaţiei de 69,22% de la mai multe fonduri de investiţii, tranzacţie de 42,43 milioane de euro.

Astfel, valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate în primul semestru al anului se ridică la 243,43 milioane de euro.

"Există un interes din ce în ce mai crescut al investitorilor pentru piaţa imobiliară din România. Cel mai atractiv segment al pieţei este cel al spaţiilor de birouri din Bucureşti, însă în următoarele 12 luni, probabil că vor fi înregistrate şi unele tranzacţii pe segmentul spaţiilor de retail. Am observat şi o creştere a interesului pentru terenuri, dar la valori ale preţurilor mult reduse faţă de vârful din 2007 - 2008", a declarat într-un comunicat Costel Florea, partener Cushman&Wakefield România.

La nivelul Europei Centrale, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, valoarea tranzacţiilor imobiliare s-a ridicat în perioada analizată la 2,09 miliarde euro, cea mai activă piaţă rămânând cea poloneză.

"Nu ne surprinde faptul că Polonia continuă să domine în regiune. Cu toate acestea, este singura piaţă din regiune pentru care volumul investitiilor a scăzut în primele şase luni din 2011, de la 1,27 milioane euro în primul trimestru din 2010 la 875 millioane euro în primele şase luni din 2011. În contrast, Cehia şi Ungaria au înregistrat o creştere importantă în aceeaşi perioadă", arată Cushman & Wakefield.

În Cehia volumul investitiilor a crescut de la 295 millioane euro la 744 millioane euro, iar in Ungaria de la 78 millioane euro la 233 millioane euro.

"Activitatea tranzacţională se aşteaptă să crească mai departe în următoarele două trimestre, iar investiţiile în toate pietele se aşteaptă să depăşească valorile din 2010. În vreme ce activitatea din prima jumătate a anului 2011 sugerează faptul că preferinţele investitorilor sunt îndreptate către clădiri de birouri, activitatea investitională restrânsă pe retail este mai mult legată de existenţa limitată a ofertei. Ne aşteptăm ca activitatea de retail să domine până la sfârşitul anului ", a arătat Charles Taylor, partener la Cushman & Wakefield.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici