Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari din primul trimestru a scăzut cu 60%

Valoarea tranzacţiilor imobiliare de mari dimensiuni încheiate în primul trimestru a fost de 50 milioane euro, în scădere cu circa 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit companiei Cushman&Wakefield, care estimează pentru tot anul o înjumătăţire a achiziţiilor faţă de 2008.

30 afișări
Imaginea articolului Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari din primul trimestru a scăzut cu 60%

Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari din primul trimestru a scăzut cu 60% (Imagine: Mediafax Foto)

"Valoarea tranzacţiilor în primul trimestru din 2009 este de 50 milioane euro, fiind vorba de achiziţia fondului de investiţii Fabian, listat la Bursa din Londra, de către Dinu Patriciu. Comparativ cu anul 2008, valoarea reprezintă aproximativ 42% din tranzacţiile realizate în primul trimestru", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Costel Florea, partener şi directorul departamentului de investiţii al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield România.

Firma Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu prin Rompetrol Holding, a finalizat în acest an preluarea integrală a fondului de investiţii Fabian România.

BSGP a lansat, pe 19 decembrie, o ofertă de preluare integrală a capitalului Fabian, oferind 37,8 milioane euro pentru 74,8% din acţiuni, în condiţiile în care firma deţinea deja 25,2% din capitalul investitorului imobiliar. Valoarea întregii tranzacţii a fost estimată la 50 de milioane de euro.

Fabian deţine participaţii la 11 proiecte imobiliare în România, respectiv clădirile de birouri Cascades, Cubic Centre, Băneasa Business Centre şi Banu Antonache, Evocentre, Lakeview, Romană, toate din Bucureşti, ansamblul rezidenţial New Town din Capitală, precum şi complexuri de locuinţe la Timişoara, Oradea şi Satu-Mare.

Reprezentantul Cushman precizează că este dificil de estimat care va fi volumul tranzacţiilor pentru întreg anul 2009, în condiţiile în care majoritatea fondurilor instituţionale de investiţii sunt foarte puţin interesate de piaţa imobiliară din România în acest moment.

"Sunt câteva fonduri oportunistice care studiază piaţa şi sunt dispuse să facă achiziţii ale unor proprietăţi ai căror dezvoltatori au probleme de lichidităţi sau sunt obligaţi să vândă. Celelalte fonduri de investiţii au o atitudine de aşteptare. Este foarte dificil de estimat care va fi volumul tranzacţiilor pentru întregul an 2009, dar după părerea noastră valoarea totală se va situa în intervalul 500 - 600 milioane de euro", a adăugat Florea.

Volumul principalelor tranzacţii imobiliare realizate în perioada ianuarie - martie 2008 în România a fost de 119 milioane euro, reprezentând o scădere de 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul anului trecut au fost încheiate tranzacţii de circa un miliard de euro, jumătate sub nivelul din 2007.

Pe de altă parte, analistul Cushman estimează continuarea devalorizării activelor imobiliare în perioada următoare, urmând evoluţia din ultimul an.

Cele mai spectaculoase scăderi de preţ sunt pentru proiectele rezidenţiale dezvoltate în zone de la periferie, mai puţin atractive pentru cumpărătorul final, dar reduceri însemnate de valoare au fost înregistrate, potrivit analistului imobiliar şi în sectorul spaţiilor de birouri sau al celor comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici