Vânzările auto din SUA ar putea înregistra o scădere de 30% în decembrie

Constructorii auto vor raporta probabil o scădere de 30% a vânzărilor din SUA, în decembrie, iar cele mai afectate companii vor fi General Motors (GM) şi Chrysler, analiştii considerând că 2008 a fost cel mai dificil din ultimii 16 ani pentru industria auto, potrivit New York Times.

13 afișări
Imaginea articolului Vânzările auto din SUA ar putea înregistra o scădere de 30% în decembrie

Vânzările auto din SUA ar putea înregistra o scădere de 30% în decembrie

"Acesta este acel gen de recesiune în industria auto prin care mulţi dintre noi nu au mai trecut. Oamenii care şi-au pierdut locul de muncă nu sunt interesaţi de o maşină nouă. Dar chiar şi cei încă angajaţi nu caută maşini, deoarece sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă în următoarele trei, şase sau nouă luni", a declarat Erich Merkle, analist la firma de consultanţă Crowe Horwath.

Ford estimează pentru 2008 o reducere a vânzărilor industriei auto din SUA cu trei milioane de unităţi, comparativ cu 2007, la 13,5 milioane de maşini. 

Piaţa nu a mai cunoscut scăderi de asemenea amploare din 1974, a afirmat George Pipas, analist şef pentru departamentul Vânzări al Ford.

Cele mai slabe rezultate sunt aşteptate de la GM şi Chrysler, companii care au primit ajutoare guvernamentale de miliarde de dolari la sfârşitul lunii decembrie pentru a-şi putea continua activitatea.

Rezultatele din luna decembrie ar putea fi inferioare chiar şi minimelor ultimilor 26 de ani, atinse în octombrie şi noiembrie.

"Având în vedere că faţă de începutul anilor '80 sunt cu 70 de milioane mai mulţi şoferi, datele pe cap de locuitor ar putea fi mai sumbre decât cele din 1982", a spus Pipas.

Chiar dacă preţul ridicat al combustibilului a influenţat semnificativ vânzările de automobile în 2008, scăderea rapidă a cotaţiilor din ultimul timp nu a ajutat industria auto. Vânzările din perioada septembrie-noiembrie s-au redus cu 31%  comparativ cu acelaşi interval al anului precedent, cu toate că preţul benzinei s-a prăbuşit cu 54%.

Producătorii auto americani au vândut cu 51% mai puţine SUV-uri, maşini care aduceau venituri uriaşe.

Ford reorganizează trei foste fabrici de camioane pentru a produce maşini compacte şi cu motoare mici. Toyota intenţionează să construiască modelul hibrid Prius într-o fabrică destinată iniţial producerii de SUV-uri.

GM a început la sfârşitul lunii decembrie să ofere împrumuturi cu dobândă redusă pentru achiziţia de maşini, încercând să atragă cumpărătorii, speriaţi de accesul dificil la credite.

Grupul  a primit, pe 29 decembrie, prin intermediul diviziei de servicii financiar-bancare GMAC, fonduri de şase miliarde de dolari extrase de stat din cele 700 miliarde de dolari alocate programului pentru salvarea sistemului financiar, iar Chrysler a obţinut, vineri, finanţare de urgenţă de patru miliarde dolari de la administraţia SUA.

Producătorii auto sunt pesimişti în privinţa unei reveniri modeste a piaţei auto în următoarele luni având în vedere că datele recente referitoare la situaţia şomajului indică o slăbire continuă a economiei, iar încrederea consumatorilor rămâne la minime istorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici