Vânzările de alimente, băuturi, tutun şi carburanţi au scăzut cu 5,6% în primele trei luni

Vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut, în primul trimestru faţă de ianuarie-martie 2010, cu peste 10%, cele de carburanţi cu până la 6%, iar cele de produse nealimentare cu până la 2,4%, astfel că volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul s-a redus în perioada analizată cu circa 5,6%.

239 afișări
Imaginea articolului Vânzările de alimente, băuturi, tutun şi carburanţi au scăzut cu 5,6% în primele trei luni

Vânzările de alimente, băuturi, tutun şi carburanţi au scăzut cu 5,6% în primele trei luni (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Astfel, în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul unu din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută cu 5,5%, ca urmare a reducerii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-10,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,1%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-1,3%), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a diminuat cu 5,6%, din cauza scăderii vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun (-10,2%), a celor de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-6%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-2,4%).

În martie, faţă de luna anterioară, afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 18,6% ca serie brută, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (+24,7%), la cele de produse nealimentare (+18,6%) şi la vânzările de alimente, băuturi şi tutun (+14,9%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată, creşterea pe ansamblu a fost de doar 0,8%, datorită majorării vânzărilor de carburanţi (+3,3%) şi a celor de produse nealimentare (+1,8%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%.

Comparativ cu martie 2010, în aceeaşi lună din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a diminuat cu 4,8% ca serie brută şi cu 5,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În intervalul analizată, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au redus cu 11,9% ca serie brută şi cu 11,1% ca serie ajustată, iar cele de produse nealimentare au scăzut cu 1,4% ca serie brută şi cu 3,6% ca serie ajustată.

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a rămas la acelaşi nivel ca serie brută, dar a scăzut cu 2,1% ca serie ajustată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici