Vânzările de bunuri şi servicii din România vor avea una dintre cele mai mari creşteri din Europa

Vânzările de retail din România vor înregistra în următorii zece ani o creştere de 62%, una dintre cele mai mari din Europa, devansată doar de cea din Letonia (69%) şi Lituania (65%), potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.

25 afișări
Imaginea articolului Vânzările de bunuri şi servicii din România vor avea una dintre cele mai mari creşteri din Europa

Vânzările de bunuri şi servicii din România vor avea una dintre cele mai mari creşteri din Europa (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

În Bulgaria, vânzările de retail vor avansa cu 61%, iar în Estonia cu 60%.

Un aspect esenţial al redresării pieţei europene de retail va fi revenirea Europei Centrale şi de Est (ECE), precum şi a Europei de Sud-Est (ESE), la traiectoriile de creştere anterioare recesiunii mondiale, arată King Sturge.

Pieţele mai puţin mature precum România, Bulgaria şi ţările baltice vor înregistra creşteri de peste 60% ale acestor vânzări. Pieţele mai mari, precum Polonia, Cehia şi Ungaria, vor avea creşteri care vor depăşi 40% în următorul deceniu.

Aceste ritmuri de creştere, deşi solide, vor fi mai puţin explozive decât în intervalul 2000-2010 când, în România de exemplu, a avut loc un avans de 123%.

Pentru 2010, King Sturge anticipează în România un declin al vânzărilor de retail de 3,8%, urmat de o creştere de 2,2% în 2011.

Pentru intervalul 2011-2020, compania anticipează un avans mediu anual de 5,2%.

În Bucureşti, Piteşti şi Timişora creşterea vânzărilor de retail din următorul deceniu va fi mai mare de 60%, iar în Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Brăila va depăşi 50%, se mai arată în raport.

Ritmul şi amploarea redresării investiţiilor în spaţii de retail diferă dramatic la nivelul Europei. Unele pieţe, în special din Europa Centrală şi de Est, nu au avut încă o revenire notabilă a investiţiilor. În schimb, alte pieţe, în special cele occidentale, şi-au revenit mai rapid, dar acum au probleme în menţinerea activităţilor.

Scăderea investiţiilor de profil în regiunile ECE şi ESE nu este irevocabilă, iar activităţile se vor intensifica pe termen mediu (în următorii cinci ani), potrivit raportului.

În privinţa chiriilor spaţiilor de prim rang, raportul menţionează pentru acest an un preţ de 960 de euro pe metrul pătrat pe bulevardul Magheru, cu perspectivă stabilă.

Randamentul investiţiilor de prim rang din Bucureşti este evaluat de King Sturge la 11%, pentru acest an, tendinţa fiind de asemenea stabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici