Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie

Cheltuielile pentru pensii, salarii bugetare, ajutoare sociale, învăţământ, cercetare, apărare şi obligaţii ale statului ar urma să totalizeze 27,5% din PIB, iar diferenţa până la plafonul maxim de cheltuieli de 33% din PIB urmează să fie împărţită între Sănătate şi investiţii în infrastructură.

39 afișări
Imaginea articolului Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie

Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie (Imagine: Mediafax Foto)

Datele sunt incluse într-o variantă preliminară de buget, discutată de autorităţi cu patronatele şi sindicatele, în care veniturile sunt anticipate la 31% din PIB, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Guvernul ia în considerare alocarea a 8% din produsul intern brut pentru fonduri de pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 2% pentru ajutoare de şomaj.

Cheltuielile pentru învăţământ ar urma să reprezinte 6% din PIB, iar cele pentru apărare 1,8% din PIB, au declarat aceleaşi surse.

Cotizaţia anuală de 1% din PIB la Uniunea Europeană, plata datoriilor statului sub formă de dobânzi, reprezentând 1% din PIB, cotizaţia de 0,2% a României pentru statutul de membru ONU şi NATO şi cheltuielile enumerate anterior ridică fondurile alocate de la buget până la 27,5% din PIB.

Sursele au mai declarat că diferenţa de 5,5 puncte procentuale până la 33% din PIB, care reprezintă plafonul maxim al cheltuielilor prevăzute pentru bugetul din 2009, va fi împărţită între Ministerul Sănătăţii şi investiţii în infrastructură.

Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru acest an un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei.

Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că proiecţia preliminară a bugetului pe 2009 prevede un deficit bugetar cuprins între 2 şi 2,2% din PIB, de la un nivel de 5,2% din PIB înregistrat anul trecut.

Citeşte şi:

Proiecţia preliminară a bugetului pe 2009: Deficit între 2 şi 2,2% din PIB

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici