Vasilescu: Creşterea salariilor peste inflaţie nu este posibilă

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine că în 2009 creşterea salariilor nu trebuie să depăşească nivelul ratei inflaţiei, estimată la 4,4% pentru acest an, adăugând că majorările nejustificate ar trebui evitate pentru a nu realimenta inflaţia.

14 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Creşterea salariilor peste inflaţie nu este posibilă

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Din păcate, o creştere salarială peste rata inflaţiei nu este posibilă. Deja suntem într-o uşoară depăşire cu această creştere pe lunile ianuarie, februarie şi martie, dar în acest an, în ciuda cererilor sindicale, nu putem sări calul", a declarat, la Iaşi, Adrian Vasilescu.

El a adăugat că sindicatele au dreptate când cer majorarea salariilor, dar în acelaşi timp şi "Guvernul are dreptul să se întrebe de unde bani?".

Întrebat dacă Guvernul va rezista în faţa unor presiuni politice de creştere a salariilor într-un an electoral, Vasilescu a răspuns că Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi atent la corelarea indicatorilor şi poate pune presiune pentru a nu se întâmpla asta.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că indiferent de "glasurile politice" care vor apărea, logica e simplă, pentru că "lefurile nu pot creşte peste eficienţa economică".

"Majorările nejustificate înseamnă inflaţie, sau altfel spus, ce dai cu o mână, iei cu alta. În companiile private se observă o grijă din acest punct de vedere", a spus Vasilescu.

Cât priveşte prognozele existente în privinţa duratei crizei economice, Adrian Vasilescu a spus că există mai multe păreri, însă nimeni nu poate prognoza cu precizie când aceasta se va termina.

"Unii spun că se va încheia anul acesta, alţii că abia la anul. Efectele crizei pot dura însă şi 20 de ani, aşa cum s-a întâmplat în Japonia, începând cu anul 1990. Adică să asistăm la creştere economică, urmată de scădere şi tot aşa", a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici