Vaslui: Perimetrul unde Chevron a făcut explorări pentru gaze de şist, transformat în teren agricol

Perimetrul de 20.000 de metri pătraţi de la Pungeşti (Vaslui), unde Chevron a desfăşurat, anul trecut, activităţi de explorare a gazelor de şist, a fost transformat în teren agricol, conform avizului de mediu, fiind scoase gardul împrejmuitor şi podul de acces spre zona respectivă.

3069 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Perimetrul unde Chevron a făcut explorări pentru gaze de şist, transformat în teren agricol

Vaslui: Perimetrul unde Chevron a făcut explorări pentru gaze de şist, transformat în teren agricol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania americană Chevron a finalizat lucrările de reamenajare a terenului de 20.000 de metri pătraţi de la Pungeşti, unde în 2014 a desfăşurat lucrări pentru explorarea gazelor de şist.

După ce în a doua jumătate a anului trecut a fost demontată sonda de explorare şi scoasă platforma betonată, societăţile angajate de compania petrolieră au scos, în această primăvară, gardul împrejmuitor şi podul betonat de acces spre teren.

”După finalizarea lucrărilor, s-a semnat procesul verbal de aducere a suprafeţei concesionate la forma iniţială, respectiv teren agricol, în conformitate cu avizul de mediu. Practic, s-a desfiinţat platforma pentru utilaje, s-a scos gardul împrejmuitor, s-a scos calea de acces şi s-a nivelat terenul, fiind redat agriculturii”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX directorul Direcţiei de Urbanism din Consiliul Judeţean Vaslui, Marian Beşliu.

Închiderea platformei de la Pungeşti s-a făcut în prezenţa autorităţilor de mediu din judeţul Vaslui.

În ceea ce priveşte locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potenţialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat şi acoperit cu pământ.

Compania Chevron a anunţat, în luna februarie, că renunţă la explorarea gazelor de şist din România, la mai puţin de o lună după ce a renunţat şi la explorarea din Polonia.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană deţinea alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania mai obţinuse anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce Chevron a obţinut, în octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici