Veşti bune! Se preconizează scăderea inflaţiei în cea mai mare putere economică a lumii

  • Inflaţia din SUA a încetinit din iunie 2023, după ce a atins cel mai înalt vârf după evoluţia sa din ultimii 40 ani.
  • Acum, este de aşteptat să încetinească şi chiar să scadă datorită reducerii preţurilor auto şi a chiriilor.
  • Economist senior: ,,În acest moment, vedem o slăbire a impulsului de preţ la bunurile în general, în special la maşinile second-hand, dar vedem şi că preţurile la maşinile noi încetinesc şi credem că preţurile vor continua să scadă până la sfârşitul anului"
2360 afișări
Imaginea articolului Veşti bune! Se preconizează scăderea inflaţiei în cea mai mare putere economică a lumii

Sursa- Mediafax Foto  

Inflaţia pune frână după ce a atins recordul maxim

În timp ce creşterea costurilor energetice a împins inflaţia aşa-numită de bază mai sus - ultimul indice al preţurilor de consum a crescut cu 3,7% în august faţă de anul anterior, un ritm mai rapid decât creşterea anuală de 3,2% din iulie - inflaţia de bază, care elimină preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a încetinit la o rată anuală de 4,3% în august, mai lentă decât cea de 4,7% din iulie, potrivit CNN

,,În acest moment, vedem o slăbire a impulsului de preţ la bunurile în general, în special la maşinile second-hand, dar vedem şi că preţurile la maşinile noi încetinesc şi credem că preţurile vor continua să scadă până la sfârşitul anului", a declarat José Torres, economist senior la Interactive Brokers, pentru CNN.

,,Dobânzile ridicate reduc foarte mult cererea în categoria automobilelor, iar disponibilitatea redusă a creditului a făcut ca acest sector să fie greu pentru consumatori să facă achiziţii".

Cum se prezintă piaţa auto în SUA? 

Preţurile maşinilor şi camioanelor second-hand au scăzut pentru a treia lună consecutivă în august, înregistrând o scădere de 1,2% faţă de iulie şi fiind cu 6,6% mai mici în august decât în aceeaşi lună a anului trecut.

Preţurile maşinilor noi au crescut cu un modest 0,3% în august faţă de luna anterioară, după ce au scăzut cu 0,1% în iulie şi au rămas neschimbate în iunie.

Cu toate acestea, greva continuă a Sindicatului Muncitorilor Auto (United Auto Workers) ar putea arunca o piatră de moară în încetinirea preconizată a preţurilor vehiculelor dacă stocurile se diminuează din cauza producţiei mai lente.

Un director de investiţii îi îndeamnă pe americani să nu se culce pe-o ureche 

Saira Malik, director de investiţii la Nuveen, a declarat pentru CNN că pieţele financiare, la fel ca Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, sunt mai concentrate pe inflaţia de bază şi au preconizat  o creştere a inflaţiei de bază. În ciuda scăderii aşteptate a inflaţiei, ea a spus că investitorii se aşteaptă ca Fed-ul să menţină ratele dobânzilor stabile şi să nu le reducă prea curând.

,,S-ar putea să dureze puţin mai mult decât se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 2%, iar inflaţia fiind în intervalul 2-3% anul viitor este rezonabilă", a spus ea. "Dar dacă inflaţia de bază devine prea fierbinte, pieţele vor preconiza o altă creştere a ratei dobânzii".

 

Ce impact ar putea avea scăderea inflaţiei în SUA asupra Europei? 

Scăderea inflaţiei din SUA ar putea avea un impact asupra Europei şi României.

În general, o scădere a inflaţiei din SUA ar putea duce la o scădere a inflaţiei în Europa şi în România, deoarece aceste economii sunt strâns legate de economia americană.

Cu toate acestea, impactul exact al scăderii inflaţiei din SUA asupra Europei şi României depinde de mai mulţi factori, cum ar fi politica monetară a băncilor centrale, situaţia economică şi politică din fiecare ţară şi multe altele.

Din raportul BNR din februarie 2022, se menţionează că "resurgenţa inflaţiei este un fenomen global" .

În plus, raportul menţionează că "România a înregistrat o scădere mai semnificativă a inflaţiei, coborând de la 12,2% la 10,4%" .

În general, o scădere a inflaţiei în SUA ar putea duce la o scădere a inflaţiei în Europa şi în România. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare faptul că inflaţia este influenţată de mai mulţi factori şi că impactul exact al scăderii inflaţiei din SUA asupra Europei şi României poate varia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici