Videanu: Electrocentrale Bucureşti, Galaţi şi Piteşti, prioritare pentru alimentarea cu păcură

Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi şi Electrocentrale Piteşti vor fi alimentate prioritar cu păcură, ca alternativă la gaze, pentru producţia de energie electrică şi termică, a declarat miercuri ministrul Economiei, Adriean Videanu.

44 afișări
Imaginea articolului Videanu: Electrocentrale Bucureşti, Galaţi şi Piteşti, prioritare pentru alimentarea cu păcură

Videanu: Electrocentrale Bucureşti, Galaţi şi Piteşti, prioritare pentru alimentarea cu păcură

Ministrul a adăugat că instituţia pe care o conduce va colabora cu Ministerul Transporturilor pentru asigurarea transportului păcurii către centralele care au fost obligate să renunţe la consumul de gaze şi să-l înlocuiască cu păcură, ca urmare a crizei gazelor.

"Preţul păcurii este cel de pe piaţa liberă, fără ca cineva să speculeze acest lucru, iar păcura din producţia internă este suficientă", a precizat ministrul.

El a adăugat că Ministerul Economiei şi-a stabilit ca prioritate reducerea consumului de gaze la CET-uri şi înlocuirea gazelor cu păcura.

"Obligaţia ministerului este să menţină funcţionarea optimă de transport al gazelor", a spus Videanu, afirmând că măsurile adoptate rezolvă acest lucru, ca populaţia şi instituţiile publice să nu fie afectate în această iarnă sub aspectul furnizării agentului termic.

Videanu a mai spus că scenariul sistării totale a livrărilor totale de gaze din Rusia a fost luat în calcul încă de ieri, iar până în prezent nu este nicio problemă.

În această situaţie, Ministerul Economiei împreună cu companiile din sectorul de gaze se concentrează pe asigurarea alimentării populaţiei şi a industriei.

Potrivit ministrului extracţia de gaze din depozite se reduce zilnic cu 0,8%, dar România dispune de stocuri de gaze suficiente pentru 60-80 de zile.

Oficialul a adăugat că echivalentul a 7 milioane metri cubi de gaze este reprezentat de 7.000 de tone de păcură pe zi.

Comandamentul de criză pentru gestionarea problemei sistării gazelor din Rusia se va întâlni zilnic pe o perioadă limitată de timp.

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate miercuri, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare). Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea).

Citeşte şi:

Videanu: Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă în sistemul energetic

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici