Videanu: Înfiinţarea ACER în Slovenia, o decizie "dezamăgitoare" pentru România

Statele UE au decis, la sfârşitul sptămânii trecute, că Agenţia Europeană pentru Cooperare a Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) va avea sediul la Liubliana, Slovenia, hotârăre considerată drept "dezamăgitoare" de către ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu.

46 afișări
Imaginea articolului Videanu: Înfiinţarea ACER în Slovenia, o decizie "dezamăgitoare" pentru România

Videanu: Înfiinţarea ACER în Slovenia, o decizie "dezamăgitoare" pentru România (Imagine: Sivliu Matei/Mediafax Foto)

România Slovacia şi Slovenia au candidat pentru găzduirea sediului agenţiei.

Întrebat de MEDIAFAX dacă decizia dezamăgeşte autorităţile Române, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a afirmat: "Da, dar asta este".

ACER, care va avea atribuţii în funcţionarea pieţelor de electricitate şi gaze naturale, va fi complet funcţională la 3 martie 2011, când va coordona activitatea autorităţilor reglementare din sectorul energiei din statele membre ale blocului comunitar.

Printre responsabilităţii noii agenţii se numără elaborarea normelor privind reţelele energetice europene, monitorizarea pieţelor eneregtice din fiecare stat sau luarea unor decizii individuale cu caracter obligatoriu privind accesul la infrastructura energetică transfrontalieră.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Euroepe, numirea directorului ACER este prevăzută pentru prima jumătate a anului 2010.

Înfiinţarea ACER este una dintre prevederile pachetul legislativ privind piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale, publicat de Comisia Europeană în septembrie 2007, şi adoptat de Parlamentul European în luna aprilie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici