Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: "Nu avem nevoie de împrumuturi pentru a susţine măsurile din programul de guvernare"

Există spaţiu fiscal suficient pentru a susţine măsurile din programul de guvernare şi nu va fi nevoie de împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale, a declarat sâmbătă, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

1031 afișări
Imaginea articolului Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: "Nu avem nevoie de împrumuturi pentru a susţine măsurile din programul de guvernare"

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Nu avem nevoie de împrumuturi pentru a susţine măsurile din programul de guvernare

„Am avut o primă evaluare a finanţării serviciului public, dar după ce terminăm etapa cu bugetul ne vom apleca mai mult pe această chestiune, să vedem cum vom optimiza acest sistem, astfel încât să se reflecte într-o scădere de sarcină pe cheltuilelile cu dobânzile în bugetul nostru. Trendul este bun, dobânzile sunt în scădere. Cu FMI nu avem nicio obligaţie”, a precizat Viorel Ştefan. El a mai anunţat că va veni săptămâna viitoare o echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu care „vom discuta în termeni de curtuoazie, nicio altfel de discuţie”, a spus ministrul Finanţelor.

În privinţa strategiei de finanţare a datoriei publice „nu se întâmplă nimic spectaculos, nimic nou”. „Există rezervele necesare în Trezorerie pentru a avea acoperită buna funcţionare. Nu există perspectiva creşterii deficitului, care să genereze o sarcină pe serviciul public în perioada următoare”, a spus ministrul.

El a arătat că „vestea bună este că pe evaluarea veniturilor, suntem astăzi la 253,2 miliarde de lei. După o primă evaluare, cred că avem spaţiu fiscal pentru a finanţa toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare şi vizează exerciţiul financiar 2017”.

Întrebat dacă va adopta toate măsurile prevăzute în programul de guvernare al PSD, ministrul Finanţelor a spus că prevederile programului de guvernare reprezintă „normă legală” şi „nu se pune problema de a renunţa la vreuna dintre măsuri”.

„Măsuri noi vor fi, dar nu vor genera o înăsprire a fiscalităţii, iar introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusă”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a început, vineri, discuţii cu ordonatorii de credite în legătură cu limitele de cheltuieli, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a avertizat recent asupra dificultăţii respectării de către Guvern a unui deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB) în acest an. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că „nu va fi deloc uşor” ca Guvernul să vină cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB şi cu respectarea tuturor angajamentelor, având în vedere măsurile deja luate.

În programul detaliat al PSD, partidul se angajează să respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, menţinând deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2020 şi datoria publică în limitele actuale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici