Vlădescu: O misiune a FMI va veni în România în perioada 20 - 23 iulie

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti în perioada 20 - 23 iulie, iar rectificarea bugetară va fi efectuată după discuţiile cu experţii instituţiei financiare internaţionale, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

11 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: O misiune a FMI va veni în România în perioada 20 - 23 iulie

Vlădescu: O misiune a FMI va veni în România în perioada 20 - 23 iulie (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Misiunea FMI urmează să evalueze criteriile îndeplinite de autorităţile române în primul semestru al anului.

Altă misiune a FMI s-a aflat în perioada 27 aprilie - 10 mai la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic prevăzut în acordul stand-by semnat cu România, în urma căreia Consiliul Executiv al FMI va decide dacă va elibera a cincea tranşă de împrumut din acord, în valoare de aproximativ 850 milioane de euro.

Vlădescu a spus marţi că board-ul FMI va discuta vineri revizuirea acordului cu România, pentru virarea tranşei.

Fondul a amânat reuniunea board-ului instituţiei în care va fi analizat acordul, programată iniţial pentru luni, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.

Ulterior, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, însumând circa 20 miliarde euro.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici