Volkswagen vrea să preia controlul integral la Scania, pentru 6,7 miliarde euro

Volkswagen a făcut o ofertă de 6,7 miliarde euro pentru preluarea integrală a producătorului suedez de autocamioane Scania, unde grupul german deţine deja participaţia majoritară, considerând că poate realiza reduceri suplimentare de cheltuieli odată ce va controla toate acţiunile.

239 afișări
Imaginea articolului Volkswagen vrea să preia controlul integral la Scania, pentru 6,7 miliarde euro

Volkswagen vrea să preia controlul integral la Scania, pentru 6,7 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pe parcursul ultimului an, am ajuns treptat la concluzia că (preluarea integrală - n.r.) reprezintă un pas important pentru un producător integrat de autocamioane", a declarat Leif Oestling, fost CEO Scania, în prezent şeful diviziei de camioane a Volkswagen, citat de Bloomberg.

Volkswagen deţine în prezent participaţia majoritară de 62,6% la Scania şi 89,2% din voturi în acţionariat, structură descrisă de Oestling drept "nesatisfăcătoare pentru toate părţile implicate".

De asemenea, executivul a adăugat că actuala componenţă a acţionariatului "generează divergenţe" între investitori.

Dacă va reuşi preluarea integrală a Scania, Volkswagen vrea să delisteze compania de la bursă.

Volkswagen a reuşit să genereze economii de 200 milioane de euro pe an pe partea de aprovizionare la operaţiunile de autocamioane pe care le deţine - divizia proprie, Scania şi producătorul german MAN.

Grupul vrea să consolideze cooperarea celor trei companii inclusiv prin utilizarea în comun a unor tehnologii, însă măsurile dorite de conducerea de la Wolfsburg sunt respinse sistematic de acţionarii minoritari ai Scania, care consideră că o astfel de strategie ar pune producătorul suedez în dezavantaj. În prezent, Scania este mai profitabilă decât MAN.

Volkswagen estimează că va ajunge la reduceri de costuri de 650 milioane euro pe an dacă va reuşi să integreze toate operaţiunile din domeniul autocamioanelor.

Grupul deţine 75% din acţiunile MAN.

Volkswagen este cel mai mare producător european de autovehicule şi a raportat la finele anului trecut lichidităţi de 16,7 miliarde de euro.

Preţul oferit acţionarilor minoritari ai Scania depăşeşte cu 36% cotaţia bursieră a companiei de la finalul şedinţei de vineri. Acţiunile au urcat cu 7,4% în ultimele 12 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici