Volumul de date consumate în roaming fără taxe suplimentare, în UE şi SEE, a crescut de marţi

Volumul de date ce pot fi consumate în roaming, în SEE (Spaţiul Economic European) fără taxe suplimentare a crescut de marţi, 1 ianuarie 2019, conform unui comunicat de presă transmis anterior de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

1852 afișări
Imaginea articolului Volumul de date consumate în roaming fără taxe suplimentare, în UE şi SEE, a crescut de marţi

Volumul de date consumate în roaming fără taxe suplimentare, în UE şi SEE, a crescut de marţi

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va creşte volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE, fără aplicarea unor taxe suplimentare”, au anunţat reprezentanţii ANCOM. SEE cuprinde cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, la care se adaugă Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Totodată, în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează: de la 1 ianuarie 2019, scade cu 25% suprataxa pentru date, de la 6 la 4,5 Euro/GB; de la 3 ianuarie 2019, scade cu aproximativ 7% suprataxa pentru apelurile primite, de la 0,91 la 0,85 eurocenţi/minut.

„Tot începând cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizată să o perceapă propriilor clienţi pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condiţiile prevăzute în Decizia preşedintelui ANCOM nr. 571/2018, scade de la 0,91 la 0,85 Eurocenţi/minut”, au subliniat reprezentanţii ANCOM.

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

Începând cu 1 ianuarie 2019, volumul de consum rezonabil va creşte cu 25% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat - de la maxim 6 euro/GB (0,6 eurocenţi/MB) a scăzut la maxim 4,5 euro/GB (0,45 eurocenţi/MB), fără TVA.

Volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE, începând cu 1 ianuarie 2019, va fi considerat astfel:
a) în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente (extraopţiuni), care includ trafic de date nelimitat, cât şi al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 4,5 euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x 4,5 euro, preţul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA);

b) în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează): creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE / 4,5 euro.

Pentru a estima volumul de date pe care le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, utilizatorii pot apela la aplicaţia de tip widget „Roam like at home”, dezvoltată de ANCOM. Aplicaţia oferă rezultate relevante pentru toţi utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici