Vosganian: CNH trebuia restructurată înainte ca România să intre în UE

România va discuta cu Comisia Europeană în privinţa ştergerii datoriilor Companiei Naţionale a Huilei, care trebuia restructurată înainte ca România să devină membră a Uniunii Europene, iar producătorul de huilă ar fi fost rentabil dacă nu avea datorii, a declarat, duminică, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la deschiderea Forumului Energtic FOREN.

12 afișări
Imaginea articolului Vosganian: CNH trebuia restructurată înainte ca România să intre în UE

Vosganian: CNH trebuia restructurată înainte ca România să intre în UE (Imagine: Mediafax Foto)

El nu a oferit detalii privind discuţiile cu Comisia Europeană.


"România are cărbune pentru producţia de energie pentru cel puţin un secol. (...) Îmi pare rău că nu am rezolvat această problemă înainte de a fi membri UE, acum am fi putut să revitalizăm CNH, care dacă nu avea datorii era rentabilă", a spus Vosganian.

Guvernul are în vedere şi restructurarea ELCEN Bucureşti şi a centralelor Mintia şi Paroşeni.

El a adăugat că Termoelectrica "devine extrem de interesantă", în condiţiile în care compania are în vedere atragerea de parteneri pentru construcţia unor unităţi noi la centralele de la Brăila, Borzeşti, Doiceşti şi Galaţi.

"Sutem la jumătatea drumului, dar am dovedit că aceste unităţi sunt atractive. De altfel, miercuri se va semna parteneriatul (cu Enel şi E.ON, n.r.) pentru termocentrala de la Brăila, iar în această vară vom finaliză şi celelelta trei. Urmează ELCEN şi va trebui să găsim o formulă pentru Mintia şi Paroşeni, fără acestea două va fi dificil să relansăm CNH", a spus Vosganian.

Referindu-se la criza financiară internaţională, ministrul a afirmnat că România rămâne atractivă pentru investiţiile străine pe termen lung şi chiar a progresat.

"În şase luni, România, chiar dacă unele agenţii de rating considerau România ca una dintre cele mai vulnerabile ţări, a reuşit să evite riscurile, ba chiar în anumite componente, precum deficitul de cont curent, a înregistrat progrese. România rămâne atractivă şi perspectivele investiţionale continuă să fie stabile ca expectanţă pe termen lung", a mai spus Vosganian.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici