Vosganian: Finanţele ar putea sprijini Bursa, inclusiv prin măsuri fiscale

Ministerul Economiei şi Finanţelor discută cu reprezentanţii pieţei de capital pentru iniţierea unei serii de acţiuni destinate sprijinirii Bursei, având în vedere inclusiv măsuri fiscale, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

14 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Finanţele ar putea sprijini Bursa, inclusiv prin măsuri fiscale

Vosganian: Finanţele ar putea sprijini Bursa, inclusiv prin măsuri fiscale (Imagine: Mediafax Foto)

"Am început discuţii cu reprezentanţii Bursei pentru a vedea ce măsuri de sprijinire a investiţiilor pe piaţa de capital sunt necesare în aceste momente de criză", a spus Vosganian.

Bursa a scăzut cu 13,97% de la începutul săptămânii până joi, sub influenţa crizei financiare care a afectat sever marile pieţe de capital. Declinul bursei de la Bucureşti, însoţit de o lichiditate ridicată alimentată de ordinele de vânzare, a însemnat la nivelul capitalizării o pierdere de 10,46 miliarde lei (3,48 miliarde euro). Valoarea de piaţă a companiilor listate la BVB a coborât în acest interval de la 98,83 miliarde lei (27,42 miliarde euro) la 88,36 miliarde lei (23.94 miliarde euro).

Presiunea la vânzare a dus cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni cu 15,18% mai jos faţă de nivelul de la finalul şedinţei de vineri, 12 septembrie, însă cea mai severă corecţie a fost înregistrată de titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au căzut cu 22,94%.

În şedinţa de vineri, Bursa a crescut spectaculos, urmând trendul ascendent al pieţelor internaţionale.

Astfel, indicele general al Bursei de la Bucureşti a urcat continuu, atingând cel mai mare nivel la ora 14:54, când s-a plasat cu 7,78% mai sus faţă de valoarea de la finalul şedinţei de joi. Acţiunile SIF au avut cea mai puternică creştere din piaţă, fiind tranzacţionate la preţuri în medie cu 12,1% mai mari în raport cu cele de referinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici