Vosganian: Nu vom scumpi gazele de la 1 octombrie

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că preţurile gazelor naturale nu vor fi majorate de la 1 octombrie.

11 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Nu vom scumpi gazele de la 1 octombrie

Vosganian: Nu vom scumpi gazele de la 1 octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu vom scumpi gazele de la 1 octombrie", a spus Vosganian, înainte de o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că o eventuală majorare a preţurilor la gaze naturale din această toamnă, solicitată de către distribuitorii de gaze, este nejustificată, în condiţiile în care cotaţia ţiţeiului pe piaţa externă a scăzut.

Companiile E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţurilor gazelor naturale furnizate populaţiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie, cererile urmând să fie analizate de instituţie.

Directorul general adjunct al direcţiei de tranzacţii corporatiste de energie din Distrigaz Sud, Nicolas Richard, a declarat că preţul gazelor naturale va creşte în luna octombrie, întrucât se majorează preţul gazelor importate din Rusia.

"În prezent luăm gaze ruseşti cu 500 dolari pe 1.000 metri cubi, iar pentru trimestrul al patrulea estimările indică un nivel de 550 dolari la 1.000 metri cubi. Nu cred că există şanse ca preţul să nu crească, vom avea datele necesare la finele lunii septembrie. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să decidă. Vom avea un impact al scăderii barilului de petrol în primul trimestru din 2009", a spus Richard.

El nu a precizat cu ce procent va creşte preţul gazelor din octombrie.

Ultima majorare a preţurilor gazelor furnizate populaţiei a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut în medie cu 12,5%.

La acea dată, cele două companii au anunţat că majorarea cu 12,5% nu acoperă cheltuielile şi că vor solicita ANRE o nouă creştere începând cu 1 octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici