Vosganian: Preţurile carburanţilor Petrom sunt o "sfidare"

Preţurile ridicate ale carburanţilor comercializaţi de Petrom reprezintă o "sfidare" şi sunt mai mari decât cele practicate de state care nu dispun de rezerve de hidrocarburi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

27 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Preţurile carburanţilor Petrom sunt o "sfidare"

Vosganian: Preţurile carburanţilor Petrom sunt o "sfidare" (Imagine: Mediafax Foto)

"În România, benzina ce rezultă din petrolul din pământ se vinde la preţuri mai mari decât în ţări care nu au rezerve (de hidrocarburi - n.r.) şi care cumpără petrol din Golful Persic", a spus Vosganian, referindu-se la Petrom.

Este pentru a treia oară în ultimele două săptămâni când Vosganian critică Petrom pentru preţurile pe care le practică pentru benzină şi motorină.

"Mie mi se pare o sfidare, şi este un termen care nu este destul de tare pentru ceea ce se petrece", a spus Vosganian.

Vosganian a declarat că Petrom nu poate continua la nesfârşit să scumpească benizna şi motorina, unul dintre motivele invocate fiind administrarea exclusivă de către companie a rezervelor de ţiţei ale României, ceea ce, în opinia ministrului, ar permite practicarea unor preţuri mai mici.

Petrom a replicat că, la fel ca toate celelalte companii private care vând carburanţi în România, activează pe o piaţă liberă, în care preţurile sunt stabilite în funcţie de cerere şi ofertă, fără a fi influenţate de intervenţii administrative, care echivalează cu practici anticoncurenţiale.

Totodată, Petrom a susţinut, miercuri, că indiferent care ar fi fost acţionarul majoritar, preţurile ar fi fost aceleaşi, ele fiind dictate de conjunctura internaţională, pe care compania o are în vedere la stabilirea preţurilor.

"Indiferent dacă acţionariatul este de stat sau privat, preţul carburanţilor ar fi fost acelaşi. Este o conjunctură negativă internaţională în ceea ce priveşte preţul produselor petroliere. Politica de preţuri a Petrom este similară cu cele practicate în ţările Uniunii Europene şi reflectă competiţia de pe piaţă. Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică, bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor, dar şi pe competiţia de pe piaţă", potrivit Petrom.

De la începutul acestui an, Petrom a scumpit de nouă ori carburanţii, cele mai importante modificări fiind operate în luna mai.

Preţul petrolului a depăşit miercuri nivelul record de 135 de dolari pe baril.

Vosganian a adăugat că, totuşi, dialoghează cu Petrom, deşi nu a primit un răspuns oficial din partea companiei deţinută de grupul austriac OMV la întrebările sale legate de justeţea preţurilor carburanţilor.

"Am invitat conducerea Petrom şi am prezentat o situaţie din care rezultă că România are unul dintre cele mai avantajoase sisteme de impozitare pe parte de combustibili. Deci taxele, accizele luate de statul român sunt cele mai mici din UE şi cu toate aceastea preţurile la livrare ale rafinăriilor sunt dintre cele mai mari din Europa. Am întrebat Petrom cum de este preţul mai mare decât în Franţa, Germania, Marea Britanie, când România este singura ţară din Europa care are rezerve de petrol? Nu au dat un răspuns oficial (...). Suntem în dialog cu aceste companii, sperăm să ajungem la o înţelegere", a spus Vosganian.

Vosganian a mai afirmat că încă nu înţelege cum a putut fi semnat contractul de privatizare a Petrom, prin care grupului OMV i s-au dat în administrare toate rezervele de petrol ale României. Petrom a fost privatizată în anul 2004.

"Aceste companii (...) trebuie să înţeleagă că statul român, din motive pe care nici până astăzi nu le înţeleg foate bine, le-a încredinţat rezervele de petrol ale ţării. Dar răspunderea privind securitatea energetică nu este doar a statului, ci şi a lor", a adăugat ministrul.

Un document guvernamental arată că preţul de vânzare al benzinei la staţiile de distribuţie din ţară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, deşi România beneficiază încă de o derogare a CE şi aplică un nivel redus de accize.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici