Wall Street a avut luni a patra zi consecutivă de scădere

Wall Street a avut luni a patra zi consecutivă de scădere, iar indicele Dow Jones a încheiat şedinţa sub 10.000 de puncte pentru prima dată în ultimii patru ani, din cauza temerilor că economia globală va intra în recesiune în pofida eforturilor de a controla criza financiară.

26 afișări
Imaginea articolului Wall Street a avut luni a patra zi consecutivă de scădere

Wall Street a avut luni a patra zi consecutivă de scădere (Imagine: Mediafax/AFP)

Luni a fost prima şedinţă bursieră completă la New York după adoptarea programului de 700 miliarde de dolari pentru salvarea sistemului financiar, iar declinurile accentuate au fost determinate de îngheţarea pieţei creditelor şi înrăutăţirea perspectivelor economice, care au provocat temeri legate de profiturile companiilor.

Indicele Dow Jones al industriilor americane a scăzut cu 369,88 puncte, respectiv 3,58%, la 9.955,5 puncte, fiind pentru prima dată sub pragul de 10.000 de puncte din octombrie 2004.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) a înregistrat un declin de 3,85%, sau 42,34 puncte, la 1.056,89 puncte, iar Nasdaq Composite a coborât cu 84,43 puncte, sau 4,34%, la 1.862,96.

Deşi accentuate, scăderile au fost înjumătăţite pe bursa de la New York în ultima oră a şedinţei de tranzacţionare, după ce traderii au mizat pe iminenţa unor eforturi globale de dezgheţare a pieţei creditelor, ca urmare a prăbuşirii burselor.

Astfel, în cursul zilei de luni, Dow Jones a marcat cea mai puternică scădere din istorie, de 800,06 puncte, respectiv 7,75%, la 9.525,32 puncte, recuperând însă 430,18 puncte până la închidere. Totodată, indicele S&P 500 s-a plasat, la un moment dat, cu 8% sub nivelul de vineri.

Companiile din sectorul energiei au consemnat scăderi mari, după deprecierea preţului petrolului până la minimul ultimelor opt luni, determinată de temeri că recesiunea economică va cauza o nouă evoluţie negativă a cererii de combustibili.

Căderea Wall Street a completat o zi în care investitorii de pe toate bursele lumii au vândut acţiuni într-un ritm alarmant, ceea ce a condus la suspendarea tranzacţionării pe bursele din Rusia, Brazilia şi Peru.

Intervenţiile de urgenţă ale guvernelor europene pentru salvarea sistemului bancar au intensificat temerile că actuala criză a creditelor nu mai poate fi controlată.

După încheierea şedinţei bursiere, sistemul bancar american a primit o nouă lovitură, după ce Bank of America a redus dividendul, a anunţat o majorare de capital de 10 miliarde de dolari şi a raportat un profit în scădere cu 50% în trimestrul trei, faţă de perioada similară a anului trecut.

Totodată, disputa dintre Wells Fargo şi Citigroup pentru preluarea Wachovia, care a atras intervenţia guvernului american ca mediator, a dus la scăderea cotaţiilor celor trei bănci.

Citigroup, cea mai mare bancă din SUA, a scăzut cu 5,1%, în timp ce Wachovia a pierdut 6,9%%, iar Wells Fargo a coborât cu 2,7%.

Afectate de scăderea preţului petrolului, acţiunile Chevron Corp s-au devalorizat cu 3,2%, în timp ce indicele companiilor de servicii petroliere a coborât cu 7,8%.

Companiile din sectorul tehnologiei, care au expunere mare pe plan internaţional, au avut de asemenea căderi importante. Oracle Corp, al treilea mare dezvoltator de software din lume, a scăzut cu 6,1%, după ce rivalul german SAP a anunţat declinul vânzărilor la finele trimestrului trei.

Totodată, acţiunile eBay s-au devalorizat cu 5,5%, după ce compania a anunţat că va concedia 10% din angajaţi şi va cheltui circa 1,3 miliarde de dolari pentru preluări în sectorul plăţilor pe internet pentru a contracara efectele recesiunii din SUA.

Raportul dintre acţiunile în scădere şi cele în urcare la New York a fost de 15 la 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici