Wall Street şi bursa de la Tokyo au scăzut puternic joi

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, din cauza semnalelor că economia SUA va intra în recesiune, iar piaţa de capital din Tokyo a avut cea mai slabă închidere din ultimii trei ani, după evoluţii descendente ale marilor exportatori din Japonia, afectaţi de scăderea cererii la nivel global.

30 afișări
Imaginea articolului Wall Street şi bursa de la Tokyo au scăzut puternic joi

Wall Street şi bursa de la Tokyo au scăzut puternic joi (Imagine: Mediafax/AFP)

Astfel, Wall Street a căzut cu 3,2-4,5%, deoarece condiţiile dificile de pe pieţele de credite şi perspectivele economice pesimiste au determinat investitorii să se concentreze pe posibilitatea că America va intra în recesiune.

Participanţii la piaţa de capital din SUA reacţioneză la faptul că programul în valoare de 700 miliarde de dolari pentru salvarea a sectorului financiar, chiar dacă ar fi aprobat vineri de Camera Reprezentanţilor, nu poate preveni intrarea în recesiune, situaţie care ar determina noi scăderi ale profiturilor companiilor.

Indicele de referinţă al industriei americane Dow Jones, a scăzut joi cu 3,22%, respectiv 348,22 puncte, faţă de nivelul de la încheierea şedinţei de miercuri, la 10.482,85 puncte.

În acelaşi timp, indicele Standard & Poor's 500 (S&P 500) a pierdut 4,03%, sau 46,78 puncte, închizând ziua la 1.114,28 puncte.

Nasdaq Composite a avut cea mai mare scădere joi, de 4,48%, la 1.976,72 puncte, minimul ultimilor trei ani şi jumătate.

În Asia, indicele Nikkei a coborât cu 1,9%, la cel mai slab nivel din mai 2005, marcând totodată cea mai acută scădere săptămânală din august 2007, de 8%, căderi provocate de temerile că problemele din economia mondială vor determina reducerea cererii din partea consumatorilor, care ar determina un declin puternic al exporturilor Japoniei. Cele mai afectate acţiuni au fost cele din industria auto şi sectorul high-tech, sectoarele care derulează, de altfel, cele mai mari exporturi.

Date statistice oficiale prezentate în această săptămână au indicat că numărul de cetăţeni americani care au solicitat ajutoare de şomaj a atins maximul ultimilor şapte ani, iar comenzile către fabrici au scăzut puternic în august.

"Este o furtună aproape perfectă care începe să lovească în plin", a declarat un analist american, explicând că datele statistice negative indică problemele reale cauzate de îngheţarea pieţelor de credite.

Astfel, pesimismul perspectivelor economice se adaugă la temerile legate de votul de vineri al Camerei Reprezentanţilor, care a respins luni varianta iniţială a planului de reabilitare a băncilor. Programul a fost revizuit şi aprobat miercuri de Senat.

Acţiunile companiilor americane de asigurări au scăzut puternic joi, cu 14,9-32%, după ce un senator a declarat că un asigurător mare ar putea avea dificultăţi financiare.

În acelaşi timp, investitorii au vândut acţiuni din sectorul high-tech şi industrie. Intel, cel mai mare producător de procesoare pentru calculatoare personale din lume, a suferit o depreciere de 7,1%, iar constructorul de utilaje grele Caterpillar a coborât cu 8,3%.

General Electric a avut o scădere de 9,6%, deoarece majorarea de capital anunţată de companie va implica o emisiune de acţiuni vândute la un preţ inferior cotaţiei bursiere de la închiderea de miercuri.

Totodată, acţiunile gigantului IBM au pierdut 4,9%, iar cotaţia eBay s-a depreciat cu 8,2%, după ce Morgan Stanley a revizuit negativ perspectivele companiei.

Acţiunile a căror evoluţie depinde de cotaţiile de pe pieţele de mărfuri au înregistrat de asemenea scăderi, după deprecierea preţului petrolului cu peste 4% şi semnalelor privind reducerea cererii pentru metale preţioase.

Pe bursa americană, raportul dintre acţiunile în scădere şi cele în creştere a fost de 5 la 1.

De la începutul acestui an, Dow Jones a scăzut cu 21%, S&P 500 cu 24%. iar Nasdaq Composite cu 25%.

În Japonia, patru din cinci companii listate au scăzut joi faţă de încheierea zilei de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici