Zboruri Oradea – Varşovia, cel mai mare hub aerian din Europa central-estică

Consiliul Judeţean Bihor a aprobat în şedinţa extraordinară de miercuri susţinerea curselor aeriene regulate între aeroporturile din Oradea şi Varşovia, capitala Poloniei.

690 afișări
Imaginea articolului Zboruri Oradea – Varşovia, cel mai mare hub aerian din Europa central-estică

„Asigurarea conectivităţii este o condiţie de dezvoltare pentru fiecare comunitate. Din punctul acesta de vedere, pentru Municipiul Oradea şi Judeţul Bihor, asigurarea conectivităţii rutiere, feroviare şi aeriene este foarte importantă pentru conectarea dezvoltării în anii următori. În ceea ce priveşte conectivitatea aeriană, anul acesta a fost un an investiţiilor în infrastructura aeroportului. La finalul acestui an vor fi încheiate cele trei proiecte din fonduri europene pentru extinderea pistei, pentru infrastructura de siguranţă şi construcţia noului terminal. Următorii doi-trei ani ne propunem să fie anii în care conectivitatea aeriană să se dezvolte şi să asigure condiţii pentru legătura aeroportului din Oradea cu lumea şi, de asemenea, pentru a permite afacerilor şi turismului să se dezvolte”, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Proiectul de hotărâre adoptat miercuri prevede impunerea unei obligaţii de serviciu public în ceea ce priveşte cursele aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) şi Varşovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani, cu respectarea unor standarde minime: capacitatea aeronavei utilizate pentru operarea zborurilor să aibă cel puţin 75 de locuri şi programul de zbor săptămânal să includă cel puţin 4 zboruri de la Oradea la Varşovia şi retur.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că acest model se aplică deja de către alte oraşe din Europa, de dimensiuni similare cu municipiul Oradea. Procedura se face în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate.

„Analizând aceste posibilităţi, dar şi disponibilitatea companiilor de a opera în anii următori pe Oradea, propunem ca această susţinere să se facă cu aeroportul din Varşovia, capitala Poloniei, cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având conexiuni către Statele Unite, Canada, Asia şi toată Europa. Practic, la 3-4 ore de la aterizare să ai 30-40 de destinaţii. În perioada următoare, vom transmite documentaţia Comisiei Europene pentru a ne fi aprobată, vom demara procedura de licitaţie la începutul anului viitor şi estimăm că în primăvară, dacă vor fi companii interesate, am putea să avem o procedură finalizată şi după aceea să se poată opera”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Preţurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de Consiliul Judeţean Bihor, după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini. Compensaţia se va plăti trimestrial şi va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene şi cheltuielile aferente operaţiunilor pe aeroporturile OMR şi WAW. În condiţiile în care zborurile vor fi operate în regim profitabil, cofinanţarea Consiliului Judeţean Bihor va fi redusă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici