ZF Bankers Summit'14 - Radu, UniCredit: Nu există cerere pentru creditele ipotecare neperformante de la bănci

UniCredit Ţiriac Bank a vândut credite neperformante fără garanţii de aproape100 milioane euro, a anunţat CEO-ul băncii, Răsvan Radu, precizând totodată că la ipotecare nu s-a dezvoltat o piaţă care să preia împrumuturile neperformante, o situaţie şi mai dificilă regăsindu-se la companii.

159 afișări
Imaginea articolului ZF Bankers Summit'14 - Radu, UniCredit: Nu există cerere pentru creditele ipotecare neperformante de la bănci

ZF Bankers Summit - Radu, UniCredit: Nu există cerere pentru creditele ipotecare neperformante de la bănci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În zona persoanelor fizice avem un program de vânzare automată a pachetelor neperformante, la creditele de consum fără colateral. După ce depăşesc un anumit număr de zile, facem pachete şi le vindem la fiecare sfârşit de trimestru. Până acum avem sub 100 milioane euro vânzări", a declarat Radu la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

El a arătat că pe segmentul de credite ipotecare neperformante, piaţa nu este dezvoltată, existând mulţi vânzători de credite "proaste", însă foarte puţini cumpărători interesaţi, iar băncile nu au scos astfel pachete la vânzare, preferând să găsească soluţii individual.

"Avem negocieri pentru a vinde un pachet de credite, dar nu am ajuns la o înţelegere privind preţul, nu am ajuns la întâlnirea cererii cu oferta", a spus Radu.

În ceea ce priveşte neperformantele înregistrate de companii, garanţiile depuse sunt mai specifice, iar piaţa este foarte slabă la cererea pentru active scoase la vânzare.

Şeful UniCredit afirmă că banca a fost pregătită de mult timp să scoată din bilanţ creditele neperformante provizionate integral, aşa cum se va întâmpla în urma normei date de banca centrală. Totodată, băncile vor proviziona integral şi vor scoate din bilanţ creditele cu peste 360 de zile întârziere şi pentru care şansele de recuperare sunt foarte mici, urmând să fie definitivată metodologia de lucru pentru scoaterea din bilanţ a creditelor aferente companiilor aflate în insolvenţă, întrucât există discuţii între bănci şi BNR privind modul de provizionare.

"În cazul creditelor de companii foarte mari nu se poate face o abordare de vânzare la pachet, trebuie abordate individual pentru că acolo provizionarea este foarte mare", a explicat Radu.

El a precizat că UniCredit a vândut deja o mare parte dintre creditele neperformante aferente persoanelor fizice, iar altele au fost restructurate.

CEO-ul UniCredit spune că nu există o metodologie acceptată pentru ca băncile să realizeze un "write off pur" (scoaterea din bilanţ a creditelor neperformante provizionate integral fără a mai avea pretenţii de recuperare a datoriilor rămase), însă acest lucru ar fi ajutat băncile, chiar şi dacă ar fi scos astfel doar o parte a portofoliului.

După curăţarea bilanţului, banca nu ar putea ajunge pe pierdere, întrucât generează suficiente venituri, apreciază Radu, însă există posibilitatea ca unele bănci din sistem să înregistreze pierderi, în funcţie de rigiditatea solicitată de BNR şi de abordarea fiecărei instituţii de credit.

"E greu de spus cum va arăta topul primelor trei bănci după curăţarea bilanţului. Noi nu ţintim un anumit loc în top, ci generarea de venituri şi profitabilitatea. Dacă o poziţie între primele trei bănci şi o cotă de piaţă de peste 10% ne va genera venituri foarte bune raportate la investiţii vom ţinti atunci o poziţie în top 3, dar altfel nu avem interes doar pentru a genera credite neperformante", a punctat şeful UniCredit.

În ceea ce priveşte costurile creditării, Radu consideră că atât timp cât neperformanţa în sistem rămâne ridicată şi marja băncilor aplicată creditelor se va menţine mare, însă în ultima perioadă s-a constatat totuşi o compresie a marjelor, cu impact asupra veniturilor băncilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici