ZF POWER SUMMIT - Consilier în Ministerul Economiei: Liberalizarea preţului la gaze nu ar duce la creşterea puternică a tarifelor

Liberalizarea preţului la gaze, cerută de FMI şi Comisia Europeană, nu ar avea ca efect creşterea puternică a tarifelor, la nivelul celor de import, întrucât în România puterea de cumpărare este redusă, a declarat miercuri Dumitru Chisăliţă, consilier în Ministerul Economiei.

421 afișări
Imaginea articolului ZF POWER SUMMIT - Consilier în Ministerul Economiei: Liberalizarea preţului la gaze nu ar duce la creşterea puternică a tarifelor

Consilier în Ministerul Economiei: Liberalizarea preţului la gaze nu ar duce la creşterea puternică a tarifelor (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Dacă mâine vom liberaliza preţul gazelor, nu va ajunge la nivelul preţului de import pentru că puterea de cumpărare este mică", a afirmat Chisăliţă, fost director general al Romgaz, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Gazele importate sunt aproape de trei ori mai scumpe faţă de cele extrase în România.

Comisia Europeană a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transfera cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

Chisăliţă a adăugat că preţul trebuie determinat de cerere şi ofertă, nu să fie fixat, cu protejarea categoriilor vulnerabile de consumatori.

"Poziţia mea este să dezvoltăm un mecanism pentru a ajunge la un preţ real al pieţei, care să fie subvenţionat pentru anumite categorii sociale sau să se găsească alte metode. Preţul trebuie să fie dat de piaţă. De asemenea, nu cred că treuie sprijinit niciun consumator prin subvenţionare a produsului ca atare", a adăugat el.

Un document guvernamental obţinut şi prezentat, luni, de MEDIAFAX relevă că un număr de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Prrocesul de liberalizare a preţului la gaze va începe anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici