ZF: România îşi întăreşte poziţia economică externă pentru că scade consumul şi se ieftineşte energia

România îşi întăreşte poziţia economică externă, dar pentru că se dezumflă consumul şi se ieftineşte energia, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

4295 afișări
Imaginea articolului ZF: România îşi întăreşte poziţia economică externă pentru că scade consumul şi se ieftineşte energia

Deficitul comercial la bunuri al României, consi­derat printre vulnerabilităţile macroeconomice ale României, a scăzut în primele 10 luni din an cu 5,2 mld. euro, adică o scădere de aproape 22%, arată datele publicate de INS. Anul 2023 se anunţă astfel a fi primul an în care deficitul comercial la bunuri al României va scădea, după criza din 2008-2009.

Atunci însă, importu­rile ţării, adică de fapt puterea de cumpărare a populaţiei, se prăbuşeau, din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate din guvernarea Emil Boc – salariile din sistemul bugetar au scăzut cu 25%, salariile din sistemul privat deja scădeau, iar TVA, adică toate preţurile, a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Acum, cei mai mulţi analişti financiari sunt de părere că scăderea deficitului comercial este mai degrabă un semn bun şi vine pe fondul ieftinirii pe plan mondial a materiilor prime şi a energiei, prin comparaţie cu preţurile uriaşe din 2022. De asemenea, adaugă analiştii, este vorba şi de o încetinire a cererii interne, adică populaţia a frânat cumpărăturile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici