ZF: Suma de care va avea nevoie statul român pentru a-şi acoperi cheltuielile. Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului

  • Florin Câţu a împrumutat din pieţele externe 4,9 miliarde de euro în ianuarie şi februarie
  • Pentru a gestiona criza COVID-19, statul român are nevoie de încă 26 miliarde de euro
  • Câţu spune că rezerva financiară a României poate să susţină ţara 5 luni de zile, potrivit ZF
1391 afișări
Imaginea articolului ZF: Suma de care va avea nevoie statul român pentru a-şi acoperi cheltuielile. Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului

ZF: Suma de care va avea nevoie statul român pentru a-şi acoperi cheltuielile. Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele luni ale anului 4,9 miliarde de euro din pieţele externe. Criza COVID-19 a mărit cheltuielile şi a scăzut veniturile pentru bugetul de stat, aşa că nevoie de finanţare a României necesită încă un împrumut de cel puţin 26 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

La început de an, necesarul de finanţare al României era de 87 miliarde de lei. Scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor au determinat mărirea necesarului de finanţare a României la cel puţin 130 de miliarde de lei (26-27 miliarde de euro).

Ministrul Finanţelor, Florin Câţu a declarat anterior că statul are o rezervă financiară din care se poate susţine pe o perioadă de 4-5 luni. Acesta nu a făcut publică suma.

În primele două luni ale anului veniturile totale ale statului erau de aproape 53 de miliarde de lei, în creştere cu 9,8% faţă de primele două luni din 2019, iar deficitul bugetar a fost de 8,3 miliarde de lei (0,7% din PIB).

Datoria externă a României a crescut în ianuarie-februarie 2020 cu 4,74 miliarde euro, la un total de 110,6 miliarde de euro, din care datoria statului are o pondere de 40%, respectiv 43,8 miliarde de euro, în creştere cu 11% de la începutul anului, potrivit BNR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici