COMENTARIU Bogdan NICOLAE: ARHIVELE SECURITĂŢII LA TOP (NE)SECRET

Eduard Hellvig, director al Serviciului Român de Informaţii: „Ceea ce a făcut Securitatea ca mecanism de lucru asupra societăţii româneşti a fost abominabil, iar oamenii trebuie să înţeleagă de unde am plecat, ca să ştim unde să ajungem.”

1069 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan NICOLAE: ARHIVELE SECURITĂŢII LA TOP (NE)SECRET

Sursa foto: YouTube / Serviciul Român de Informaţii

În cel de-al doilea episod al podcast-ului TOP (NE)SECRET produs de Serviciul Român de Informaţii, directorul Eduard Hellvig confirmă că Serviciul Român de Informaţii se pregăteşte să predea la CNSAS acea parte a arhivei vechii Securităţi care a mai rămas în gestiunea SRI şi consideră că, pentru un cetăţean care a luptat în stradă pentru democraţie şi pentru drepturi civile, a fost o greşeală faptul că arhivele fostei Securităţi nu au fost predate la CNSAS mai demult.

Eduard Hellvig: „...România a eşuat la acest capitol, din punctul meu de vedere. Am început cariera politică în anii '90, la Cluj, când eram student, şi militam pe străzi şi luptam pentru transparentizare, pentru o societate democratică şi pentru un regim pluralist. Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi unei instituţii, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziţie spre democraţie să fie atât de grea şi de încercată în România....”

La 32 de ani de schimbarea de regim din decembrie1989, Directorul SRI afirmă că, din funcţia pe care o deţine, este pe deplin determinat să găsească soluţii chiar şi în cazul în care CNSAS ar continua să invoce absenţa condiţiilor pentru amenajarea spaţiilor care să adăpostească arhivele care mai trebuie predate. „Nu am nicio obligaţie, nu am nicio datorie, nu am nimic de ascuns în ceea ce priveşte arhivele CNSAS, arhivele fostei Securităţi care trebuie să fie la CNSAS, şi, ca atare, am toată disponibilitatea să predau aceste arhive.”, completează Eduard Hellvig.

Cât de mult mai poate fi considerat SRI un continuator al fostei Securităţi a Statului, în condiţiile în care media de vârstă a angajaţilor Serviciului este de 38 de ani? Poţi afla răspunsul dacă urmăreşti întregul episod TOP (NE)SECRET cu Eduard Hellvig, accesibil aici: https://youtu.be/An_h_EwDoNE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici