COMENTARIU Lelia Munteanu: 5783, în prizonieratul speranţei

Cea mai frumoasă urare de An Nou o rostesc evreii în noaptea aceasta, înmuind, după tradiţie, felii de mere în miere: un an mai dulce!

732 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: 5783, în prizonieratul speranţei

Rosh Hashana nu e o sărbătoare exuberantă. E începutul celor zece zile de pocăinţă care preced Yom Kippur (Ziua Iertării).

Alung de pe umărul stâng Yetzer Hora, Îngerul Rău, care mă ademeneşte în turbioanele murdare ale prezentului şi întorc capul spre umărul stâng, spre Yetzer Tov, Îngerul Bun, care mă îndeamnă să mă ascund între coperţile unei cărţi, până dispare gustul amar al anului 5782 şi intrăm adânc în anul care începe acum: 5783. 

Yetzer Tov mă însoţeşte în peregrinarea mea printr-o limbă ale cărei consoane le pipăi ca orbii, ale cărei vocale îmi zboară ca porumbeii din căuşul palmelor.

Ne aflăm, şi în 5783, tot în prizonieratul speranţei. Poate că viaţa însăşi aşa trebuie trăită.

Nimic din ce spun n-are a face cu tristeţea, dragostea mea, ci cu bucuria primului Rosh Hashana împreună, prăznuind o veşnicie şi un an în plus. Îţi traduc - tu înţelegi mai bine mistica tulburătoare a cuvântului - celebra parabolă cu cei zece evrei care plâng şi pentru care Dumnezeu l-a creat pe al unsprezecelea ca să-i facă să râdă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici