COMENTARIU Lelia Munteanu: Benny Gantz, demnitarul care zice că s-a aruncat pe grenadă, riscă să lase Kahol Lavan în afara Parlamentului

1456 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Benny Gantz, demnitarul care zice că s-a aruncat pe grenadă, riscă să lase Kahol Lavan în afara Parlamentului

Marţi sunt alegeri in Israel. Al patrulea rând de anticipate. Ultimul sondaj arată egalitate între stânga şi dreapta. Cu alte cuvinte, şanse mari pentru al cincilea scrutin în câteva luni. Alianţa Kahol Lavan, vedeta ultimelor alegeri, s-a destrămat. Cu un Benny Gantz (foto) singur şi dezorientat, albaştri-albi sunt în pericol de a nu obţine cele patru mandate – pragul intrării în Knesset. Doar Yair Lapid şi-a păstrat forţa electorală, cu al său “Yesh Atid”, sondajele creditându-l cu 18-20 de mandate. Colaborarea lui Gantz cu duşmanul politic Netanyahu - ca ministru al Apărării şi premier de schimb într-un viitor care devenise tot mai incert - e considerată de electorat o trădare. Fost şef al Statului Major, Benny Gantz a încercat să explice electoratuluiîn felul său electoratului faptul că şi-a încălcat promisiunea colaborând cu Bibi: “M-am aruncat pe grenadă pentru voi!”.

Oricare ar fi rezultatul alegerilor din 23 martie, Bibi Talent va cădea în picioare. Dacă Likud & aliaţii de extremă dreapta nu vor câştiga cele 61 de mandate care îi permit actualului premier să formeze viitorul guvern, acesta va ştii să dea vina unor noi anticipate pe adversarii politici. Altminteri, refuză orice dezbatere electorală.

Protestele de stradă anti-Bibi continuă. Ieri a fost, se pare, cea mai mare din cele 39 de săptămâni de până acum (peste 20.000 de participanţi). Manifestanţi au fost şi pe poduri, şi în intersecţiile mari. Poliţia s-a abţinut de la obişnuitele manevre de intimidare (obturarea căilor de acces şi tunurile cu apă). În schimb, a apărut o metodă nouă de descurajare: organele de ordine li s-au adresat protestatarilor pe nume, semn că îi au sub strictă observaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici