COMENTARIU Lelia Munteanu: Concluziile studiilor israeliene: a treia doză de vaccin Pfizer - obligatorie

Agenţia americană a medicamentului (FDA) şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au cerut temporizarea pregătirii campaniei de vaccinare cu a treia doză de Pfizer pe teritoriul Americii. Cele două instituţii intenţionează să acumuleze cât mai multe informaţii de la Ierusalim despre eficacitatea şi securitatea acestui al doilea rapel.

3313 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Concluziile studiilor israeliene: a treia doză de vaccin Pfizer - obligatorie

COMENTARIU Lelia Munteanu: Concluziile studiilor israeliene: a treia doză de vaccin Pfizer - obligatorie

În Israel există deja peste 2,5 milioane de persoane cărora le-a fost administrată a treia doză. Fireşte, la cele peste 333 de milioane cât numără populaţia Statelor Unite, e cam puţin. Lotul de studiu ar trebui să aibă minimum 6 milioane, pentru ca orice efect secundar să devină nul, adică inexistent, dacă apare o dată la 6 milioane de cazuri. Dar, de regulă, nu e nevoie să se aştepte 6 milioane de subiecţi, se pot face şi extrapolări.

În Israel, din punct de vedere al securităţii, nu a apărut nici un efect secundar major. Nici chiar minor, dacă excludem durerea la locul vaccinării şi „starea gripală" care durează 24-48 de ore după vaccinare.

Din punct de vedere al eficacităţii, datele sunt clare. Curba bolnavilor în stare gravă s-a frânt în jos (scădere consecventă de la 753 la 654, în ultima săptămână). Numărul vaccinaţilor cu a treia doză, care ajung la internare pe motiv de covid este foarte mic, comparativ cu cei cu două  doze sau cu cei nevaccinaţi.

Statisticile publicate în cotidianul financiar Globes de doamna Gali Weinreb, redactorul de specialitate, la sfârşitul lunii trecută, arată astfel:

Dintre cei internaţi în stare gravă

- 0.018% au primit 3 doze de vaccin

- 0.031% au primit două doze de vaccin

- 0.032% nu au fost deloc vaccinaţi. Scăderea imunităţii la 5-6 luni după vaccinarea inţială e clară şi se apropie de a nevaccinaţilor.

Dintre cei testaţi pozitiv

- 0.322% au primit 3 doze de vaccin

- 1.54% au primit două doze de vaccin

- 1.6% nu au fost deloc vaccinaţi.

Preşedintelui ţării, Itzhak Herzog (foto) i s-a administrat cea de-a treia doză  pe 30 iulie, la categoria sa de vârstă (60 de ani).

Concluzia e optimistă, lucrurile merg spre bine. Se speră că 3 doze vor fi suficiente, o dată la câţiva ani, cu o eventuală doză actualizată o dată la un an sau doi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici