COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Copii israelieni, puşi să cânte "Într-un an, noi îi vom elimina pe toţi"

1663 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Copii israelieni, puşi să cânte "Într-un an, noi îi vom elimina pe toţi"

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Copii israelieni, puşi să cânte "Într-un an, noi îi vom elimina pe toţi"

La început am crezut că e un fake ordinar. Suspiciunea mea a pornit din momentul în care am văzut pe generic The Electronic Intifada. Am verificat apoi şi, din păcate, nu e un fake. E rodul minţii unui personaj semi-sinistru, pe numele său Ofer Rosenbaum, patronul propriei sale firme de comunicare, care nu demult a umplut litoralul Tel Aviv-ului cu panouri uriaşe, de o violenţă greu de privit, în care armata israeliană pare a fi în misiune de pedepsire în Gaza. Majoritatea compatrioţilor nu sunt de acord cu viziunea coşmarescă a acestui individ. Cei care sunt mă înspăimântă.   

Am stat mult în cumpănă dacă să dau sau nu video-ul de mai jos. M-am gândit şi dacă nu cumva chipurile copiilor ar trebui blurate. Privindu-i însă, în frumuseţea şi puritatea lor, înţeleg că nu interiorizează grozăvia versurilor pe care au fost puşi să le cânte.

În Gaza, mai ales, şi în Cisiordania, această cultură a urii există şi e inoculată şi întreţinută cu metodă de la vârstele cele mai fragede. Cărţile lor de şcoală sunt manuale de răzbunare.

Cântecul la care mă refer a fost difuzat în urmă cu trei zile de canalul de stat Kan, cu sediul la Ierusalim, apoi – probabil după revolta celor care l-au ascultat - a dispărut. Circulă viral pe reţelele de socializare israeliene şi nu numai, stârnind cele mai diverse reacţii. Dar şi un puternic dezacord, ceea ce îmi dă tikva (speranţă; Imnul Israelului e Hatikva – Speranţa).

Cântecul – însoţit de imagini profund manipulatoare ale ofensivei israeliene în Gaza - e o adaptare a unui şlagăr de Haim Ghouri. Noile şi cumplitele versurile sunt chiar ale acestui Ofer Rosenbaum, în colaborare cu doamna Shulamit Stolero. Iniţial, titlul era un vers, cel mai dur – "Îi vom anihila pe toţi cei din Gaza". Ulterior, Rosenbaum l-a schimbat în „Copiii generaţiei Victoriei", argumentând, mândru, că e un cîntec al... prieteniei.

Cât timp se vor găsi astfel de adulţi descreieraţi, de toate părţile, care să alimenteze copiii cu ură, specia umană e în pericol existenţial.

„(...) Într-un an, noi îi vom elimina pe toţi/ Apoi ne vom întoarce să ne arăm câmpurile...":

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici