COMENTARIU Lelia MUNTEANU. "Daţi-mi un război!"

4168 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU. "Daţi-mi un război!"

"Daţi-mi un război!"

În "Frica. Istoria unei idei politice", amintind că învingătorii au memoria scurtă, prof. Corey Robin citează unul dintre personajele tragediei shakespeariene Coriolan: "Daţi-mi un război! El e mai presus ca pacea, aşa cum ziua e mai presus ca noaptea. E viu, alert şi plin de înflăcărare. Pacea e curată apoplexie, letargie, amorţeală surdă, somnolentă, nesimţitoare. Numărul bastarzilor aduşi de ea pe lume e mult mai mare decât al bărbaţilor pe care-i ucide războiul". 

Expertul în teorie politică adaugă imediat: "Dar, deşi câştigătorii deplâng stagnarea adusă de victorie, adevărata cauză a nefericirii lor e dezamăgirea. Victoria îi sileşte pe învingători să vadă că ţelul luptei lor a fost întinat şi şi-a pierdut strălucirea şi că orice pământ al făgăduinţei arată mai bine de departe decât de aproape. De aceea poate Domnul nu i-a îngăduit niciodată lui Moise să coboare de pe muntele Ebal. Dacă ar fi intrat în Canaan, ar fi văzut dezamăgirea care îl aştepta acolo. Aşadar, învinşi şi învingători împărtăşesc acelaşi sentiment - lupta noastră n-a dus la nimic. Nimic din lumea reală nu se compară cu visul născut din dorinţa noastră de a o schimba". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici