COMENTARIU Lelia Munteanu: Evsevie Kosmeticul şi avva Teodor Care a Îndulcit Apa Mării

„Mută-te în munţi, ca o pasăre"...

475 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Evsevie Kosmeticul şi avva Teodor Care a Îndulcit Apa Mării

COMENTARIU Lelia Munteanu: Evsevie Kosmeticul şi avva Teodor Care a Îndulcit Apa Mării

Lavsaiconul, Limonariul, Sbornicul - cărţile acestea cu nume stranii deapănă vieţile unor vestiţi nevoitori din vechime, „plecaţi cu privirea gândului departe de lumea aceasta", răstigniţi lumii, nevoitori vestiţi, care i-au păstorit şi pe alţi spre „păşunile mântuirii".

Pildele Lavsaiconulului au fost adunate în a doua jumătate a secolului IV pentru Lausie, un dregător la curtea împăratului bizantin Teodosie al II-lea, de către Iraclid, episcopul Capadochiei, după ani de peregrinări prin pustniciile din munţii Nitriei şi Tebaida. Limonariul („Livada" duhovnicească) a fost alcătuit prin secolul al VII-lea de monahul Ioan Evcrata, după ce i-a cercetat pe schimnicii din Palestina şi Sinai. Sbornicul e o alcătuire mult mai recentă, de secol XIX, cu mărturii şi cuvinte de folosinţă ale Sfinţilor Părinţi din spaţiul slavo-grec, atleţi ai Rugăciunii Inimii.

Am încercat să le încadrez istoric, deşi după cuvântul regelui David „o mie de ani înaintea ochilor lui Dumnezeu – ca ziua de ieri, care a trecut".  

Numele eroilor acestor hagiografii populare sunt ele însele poeme în proză: avva Isidor Primitorul de Străini, Didim Tâlcuitorul cel Orb,  Evsevie Kosmeticul („Împodobitorul"), avva Teodor Care a Îndulcit Apa Mării şi o mulţime de stâlpnici anonimi, de zăvorâţi şi păscători, „oameni fără trup", după pietatea Orientului.

Zicerile lor pot hrăni o viaţă cugetul credincioşilor:

„Nici cel care se luptă cu o fiară nu e dus în ispită, până ce nu-i mâncat de ea".

„Cel care vrea să-şi înfrânze limba să-şi astupe urechile".

„Chilia mea e o neguţătorie duhovnicească: dau şi iau".

„Să ne grăbim să ieşim din viaţa trupească, asemenea lui Israil din robia Eghipetului".

„Omul e o doime: cel dinafară şi cel lăuntric, al trupului şi al duhului".

„Să avem grijă de gânduri (...) Gândurile se îmbulzesc în cap, ca ţânţarii (...). În cap e un târg plin de îmbulzeală. Acolo nu te poţi ruga lui Dumnezeu (...). Trebuie să coborâm din cap în inimă".

Cunoşteau cele văzute şi cele ascunse şi îşi cântau ca Psalmistul: „Mută-te în munţi, ca o pasăre".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici