COMENTARIU Lelia Munteanu: Gazeta Săteanului din 1899 anunţa apariţia... automobilelor electrice

2734 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Gazeta Săteanului din 1899 anunţa apariţia... automobilelor electrice

COMENTARIU Lelia Munteanu: Gazeta Săteanului din 1899 anunţa apariţia... automobilelor electrice

Un număr mai vechi (3-2005) al excelentei reviste „Antichităţi România" reproduce un articol din 1899 publicat în „Gazeta Săteanului". Nemaivorbind de farmecul limbii, dacă sătenii noştri citeau asta la 1899, înseamnă că am trăit degeaba 122 de ani:

„Dupe tramvaiul fără cai, dupe triciclul cu motor, trăsura fără cai 'şi făcu apariţiunea şi în Bucureşci.

Doctorul Toma Tomescu e cel d'întăi român ce 'şi a adus asemenea automobil, cu care 'şi face preumblările la şosea şi 'şi vizitează clientela, spre marea ciudă a birjarilor.

Forma Dog-carului seu nu e aşa de graţioasă pentru Bucureşci; a'şi fi preferit forma <Speeder>.

Doctorul, cu automobilul seu, a scăpat de grija şi cheltuiala hrănirei, întreţinerei, potcovirei cailor, pe cari nu'i va mai vedea spetindu-se şi rupându-şi picioarele când alunecă pe stradă.

Dar dacă i-a dispărut teama d'a'i <croi caii la fugă>, trebue s'aibă o alta mai mare. Conductorul automobilului să fie foarte băgător de seamă, căci căzeturile din trăsura fără cai sunt mult mai dese şi mai primejdioase. S'aibă mereu în minte teribilul accident din ziua de 5 Maiu curent, dintre Périgueux şi Mussidan (Francia), când d-l Marchis de Montaignac, uitându-se înapoi, nu observă cârma şi căzu în şanţ, unde muri îndată.

De alt-fel automobilul e o economică trăsură pe unde drumurile sunt bune şi pe timp de vară. Ai toate plăcerile mersului în plin aer şi cu iuţeala cât de mare ca şi înceată. 

Trăsurile fără cai puse în comerciu pân'acum sunt mişcate de motoare cu esenţe minerale. Gravura din'această pagină represintă un asemenea dog-car. Motorul are o putere de 6 cai, coprinzând doue cilindre care funcţionează prin aprindere prin incandeşcenţă şi eşire prin o cutie specială care mai împuţinează sgomotul şi mirosul. Conductorul stă la dreapta şi are la îndemână frâna şi cârma. Toată trăsura nu cântăreşce mai mult de 500 kilo.

În curând vom vedea asemenea automobile mişcându-se prin ajutorul electricităţei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici