COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Prezidenţialele din America - între un ”geniu stabil” şi un septuagenar atins de Alzheimer

3901 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Prezidenţialele din America - între un ”geniu stabil” şi un septuagenar atins de Alzheimer

COMENTARIU Lelia MUNTEANU : Prezidenţialele din America - între un ”geniu stabil” şi un septuagenar atins de Alzheimer

Campania prezidenţială din Statele Unite, în care Republicanii l-au scos la înaintare tot pe Trump, iar Democraţii pe Joe Biden e de neurmărit. Nu din pricina venerabilei vârste a candidaţilor - care ar putea aduce spectacolul înţelepciunii şi al experienţei - ci pentru că se confruntă două personaje evident fragile psihic.

Nu e nevoie să fi nici psiholog, nici psihiatru ca adevărul să-ţi sară în ochi. Despre profilul psihologic al lui Donald J. Trump am tot vorbit în ultimii ani, citând autorităţi în materie. În ce-l priveşte pe Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite în vremea celor două mandate ale lui Barack Obama, spectacolul degradării sale mentale e exibat astăzi în campanie cu o frenezie criminală.

Nu e nimic amuzant, ci de-a dreptul dureros de privit.

Deşi ocupă cea mai puternică poziţie din lume şi au sub degetul arătător butonul nuclear, preşedinţilor americani nu li se cere un examen psihologic sau psihiatric înainte de a prelua funcţia şi nici nu sunt monitorizaţi de o comisie de specialitate în timpul exercitării acesteia  (instabilitatea autointitulatului “geniu stabil” Donald J. Trump n-a putut fi niciodată demonstrate ştiinţific).

Principiile eticii medicale interzic specialiştilor, pe bună dreptate, să pună diagnostice de la distanţă. Însă tot etica i-a obligat pe unii dintre ei  să-şi facă o datorie de conştiinţă din a lansa semnale de alarmă.  

Vina că zilele acestea Joe Biden e expus ironiilor publice - care merg până la deriziune crudă şi ofensatoare - aparţine celor apropiaţi, însă mai culpabili sunt Democraţii care l-au aruncat cu cinism în cursă, de parcă n-ar fi în joc  destinul Americii şi al lumii în următorii ani.

Există împrejurări în care demnitatea umană, dreptul la propria imagine trebuie apărate chiar împotriva voinţei şi pentru binele celui aflat în situaţia pe care psihiatrii o identifică în trei cuvinte: “declin cognitiv sever”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici