COMENTARIU Lelia Munteanu: Sperietoarea

1105 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Sperietoarea

COMENTARIU Lelia Munteanu: Sperietoarea

Ştiu regula! Onoarea e înmijlocul frunţii, unde glonţul tău nimereşte ţeasta celuilalt şi glonţul lui nimereşte ţeasta ta. Curaj şi cuvânt. Restul - spaimă. 
 
Era pe vremea când mă ascundeam în lume ca într-un beci igrasios. Mă obişnuisem cu întunericul. Povesteam ce vedeam. Misiunea mea: să spun, să nu tac. 
 
În Albania era război civil, se lupta toată lumea cu toată lumea. Shqiperioţii îşi scoseseră kalaşnikoavele din ascunzătorile unde le pitiseră pe vremea lui Enver Hogea. Era un soi de voluptate de a trage cu arma, de a vedea sângele ţâşnind, şiroind. 
Şi undeva spre mare, spre portul Durres, în spatele hotelurilor luxoase, printre ruinele cărora vacile păşteau mochete, am zărit, din goana maşinii, un lan de grâu. Oamenii fugiseră în munţi. Grâul creştea degeaba. În mijlocul lanului însă, se profila o sperietoare. N-am întâlnit de-atunci altceva mai inutil, decât dragostea mea pentru tine. 
 
Am oprit, împotriva regulii de aur că nici mort nu ridici piciorul de pe acceleraţie.   
 
Ne-am apropiat de arătarea care-şi făcea datoria. Arătarea purta o pereche de nădragi militari cu vipuşcă, avea un paltonaş rozaliu cu flori verzi şi o pălărie de paie trasă adânc pe căpăţâna goală, căreia cineva îi desenase cu cărbune doar un soi de rânjet trist. 
 
La marginea lanului, pe pământul uscat dinspre şosea, arau nişte corbi. Mirosea înecăcios a fum şi a sfârşit. Am deschis gura, încercând să articulez ceva, cuvintele nu ieşeau la suprafaţă, consoanele se fărâmaseră şi vocalele nu se mai legau. Am înţepenit acolo şi, înainte de a închide ochii, am văzut sperietoarea cum se îndepărtează pe piciorongul ei de salcâm.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici