COMENTARIU Lelia Munteanu. Tel Aviv: cel mai mare protest al foamei de la declanşarea epidemiei

La Ierusalim, ultrareligioşii carantinaţi în cartierele lor au spart barierele poliţiei.

5515 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Tel Aviv: cel mai mare protest al foamei de la declanşarea epidemiei

Tel Aviv: cel mai mare protest al foamei de la declanşarea epidemiei

Protestul din Tel Aviv, la care au participat aseară, după Shabbat, peste 10.000 de oameni s-a încheiat azi-dimineaţă în jurul orei două, depăşind cu mult şi autorizaţia de timp, şi pe cea referitoare la numărul de participanţi (maximum 1800), şi pe cea care fixa perimetrul (Piaţa Yitzhak Rabin) blocând întreg centrul oraşului.

În afara faptului că s-au spart geamurile unei bănci şi au fost incendiate câteva pubele de gunoi, plus câteva răniri uşoare în rândul manifestanţilor şi al poliţiştilor, totul a decurs cât s-a putut de paşnic. (Cei câţiva participanţi care au încercat să blocheze intersecţiile au fost săltaţi de forţele de ordine).

Până în ultimul moment, premierul a încercat să oprească protestul. Vineri, în biroul său, împreună cu Yisrael Katz, ministrul de Finanţe, s-a întâlnit cu o parte a reprezentanţilor celor care urmau să iasă în stradă, dar fără nici un rezultat.

Aseară, când oamenii începuseră să se adune în piaţă, bibiştii au încercat o diversiune, trimiţând sms-uri cu textul „toţi cei care participă la manifestaţie vor primi anunţuri de intrare în carantină." Inutil, fiindcă majoritatea participanţilor, aşteptându-se la asta, a venit fără telefoane.

Marele Bibi însuşi - împotriva căruia strada a strigat de la "Du-te acasă!" până la "Du-te la puşcărie!" - s-a adresat cetăţenilor prin reţelele de socializare, exprimându-şi solidaritatea cu suferinţa celor loviţi economic de covid, asigurându-i că se va implica personal în distribuirea ajutoarelor (multe întârzie din aprilie). Prea târziu. Tocmai lipsa de solidaritate şi de conectare la realitate li se reproşează autorităţilor. "Deconectaţilor, ne-aţi ajuns!", cam aşa ar suna în româneşte unul dintre sloganuri (foto). 

Protestatarii n-au permis prezenţa în mijlocul lor a politicienilor (cum s-a mai întâmplat de la declanşarea epidemiei). Au urcat unul după altul pe scena improvizată, şi-au spus ofurile şi toţi, fără excepţie l-au făcut vinovat pe Netanyahu de eşecul sanitar şi economic.

Ierusalimitenii ultraregligioşi nu s-au lăsat ieri nici ei mai prejos. Au organizat un protest de proporţii împotriva instituirii carantinei în cartierelor lor. Au spart barajele poliţiei şi au aruncat cu pietre şi ouă în organele de ordine.

Cel mai mare protest al foamei de la declanşarea epidemiei nu va fi ultimul, dacă autorităţile vor continua să emită promisiuni fără acoperire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici