COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ieşi Israelul din valul Delta înainte de a intra în lockdown, pe modelul Marii Britanii?

Pentru autorităţile din Israel, România e încă verde. Adică, printre puţinele destinaţii din care poţi să revii în Israel fără carantină. Evident, dacă eşti vaccinat. (România e încă verde, fiindcă aşa o evaluează propriile sale statistici. Numai că, la numărul ridicol de testări (rarissim atingând "recordul" de 30.000 pe zi), "specialiştii" noştri cântă după ureche aria Delta din opera Valul Trei.

5128 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ieşi Israelul din valul Delta înainte de a intra în lockdown, pe modelul Marii Britanii?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ieşi Israelul din valul Delta înainte de a intra în lockdown, pe modelul Marii Britanii?

Unii specialişti de la Ierusalim se întreabă în continuare de ce în Marea Britanie covidul e în scădere şi speră ca minunea să se petreacă şi în ţara lor. Alţii, explică situaţia cât se poate de simplu. "Minunea" a apărut în Marea Britanie la cam două luni, când Delta a devenit tulpina  dominantă. Având în vedere rata mare de imunitate în rândul englezilor (80-90 la sută, mai mare decât în Israel), Delta nu mai are loc să se extindă. Fenomenul de creştere a cazurilor pozitive de corona a apărut cam cu o lună înaintea Israelului. Tot aşa ar trebui să se petreacă şi cu intrarea pe panta descendentă - Israelul e în urma Marii Britanii cu aproximativ o lună. De ce atâta grabă pentru lockdown?

Sunt şanse mari ca până la sfârşitul lui august situaţia să se redreseze, mai ales sub influenţa celui de al treilea vaccin, care va ridica nivelul de imunitate generală. Repet ce notam în urmă cu câteva zile, din declaraţiile epidemiologilor de la Ierusalim: în Marea Britanie nivelul de imunitate este mai ridicat decât în Israel, graţie faptului că (de nevoie, fiindcă nu existau destule vaccinuri) au mărit distanţa dintre prima doză şi rapel - în loc de trei săptămâni, la trei luni.

În Israel, administrarea celei de-a treia doze se desfăşoară mult peste aşteptări - persoanele de peste 60 de ani sunt foarte disciplinate. În primele cinci zile de la debutul campaniei (1 august), s-a ajuns la 262.563 de vaccinaţi. Se pare că e  nevoie de 500.000, pentru a întoarce  cursul statisticilor. (La nivel individual, efectul celei de a treia doze apare în câteva zile). Şi atunci de ce atâta grabă pentru lockdown?

Efectele economice ale super-locdownului anunţat de Comitetul Corona ar fi devastatoare asupra economiei. (Dau un exemplu, aproape la întâmplare: compania El Al a cerut deja ajutoare suplimentare).

Există doar două motive pentru care premierul Naftali Bennett (foto) abordează lucrurile din perspectiva înăspririi restricţiilor. Ambele i-ar aduce beneficii politice. Primul motiv: să se pună la adăpost de o eventuală acuzaţie că n-a prevăzut catastrofa şi, mai ales, că n-a făcut nimic s-o împiedice (în cazul în care covidul va exploda la sfârşitul lui august). Al doilea motiv: dacă situaţia se va redresa urmând precedentul Marii Britanii, meritul va fi al premierului, iar acţiunile sale politice vor creşte exponenţial. Cu cât e mai gravă situaţia în aceste zile, cu atât mai spectaculoasă va fi victoria lui Bennett.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici