COMENTARIU Marius Oprea: Psihologia cozii, cel mai bun agent al vaccinării

6052 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Psihologia cozii, cel mai bun agent al vaccinării

COMENTARIU Marius Oprea: Psihologia cozii, cel mai bun agent al vaccinării

Cînd în anii ’80 zece-doisprezece cetăţeni apatici se adunau în faţa unui magazin, întrebarea de pe buzele trecătorilor era ”ce se dă”. Nici nu prea mai conta despre ce e vorba, dacă se trezea cineva informat, să spună că oricum ”nu ajunge la toţi”, pentru ca ditamai coada să se formeze instantaneu şi oamenii să se îmbulzească, din ce în ce mai agitaţi, ca să ”prindă” şi ei ceva. 
 
Cu siguranţă, Vlad Voiculescu nu a cunoscut acele vremuri, dar a învăţat de undeva această ”psihologie a cozii”, care-l face pe român să devină agitat, în perspectiva că el va fi exclus şi nu va ”prinde” ceea ce celălalt va obţine. Aici e vorba de vaccinul anti-covid, în legătură cu care mulţi cetăţeni s-au arătat sceptici, chiar dacă o campanie mediatică (destul de slab concepută) a căutat şi caută să-i determine să se vaccineze. 
 
Lipsa de încredere şi teama, faţă de eventuale şi necunoscute efecte secundare pe termen lung, au fost şterse cu buretele de o singură afirmaţie a ministrului sănătăţii, făcută joi seara, pe postul naţional de televiziune, la o oră de largă audienţă: ”Peste o săptămînă de acum încolo, putem să ne întîlnim şi o să vorbim de cu totul alt tip de probleme. Nu o să vorbim despre oameni care nu vor să se vaccineze, ci o să vorbim despre cantitatea prea mică de vaccin. Nu am nici cea mai mică îndoială că principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare este cantitatea mică de vaccin. Şi trebuie să spunem, nu România are o cantitate mică de vaccin, ci toată lumea asta mare”. 
 
În contextul afirmaţiei ministrului, vaccinarea televizată a muşchiului bine lucrat al preşedintelui Klaus Iohannis n-a mai avut nicio relevanţă. Au picat, rînd pe rînd, toate teoriile conspiraţiei, s-au risipit ca fumul toate temerile şi scrupulele religioase. Tot românul vrea acum să se vaccineze, numai pentru că a aflat că există riscul să nu ”prindă” rînd la vaccin. 
 
Simţind că a administrat o lovitură de maestru în campania pro-vaccinare, Voiculescu a continuat vineri să amplifice acest mesaj subliminal. La video-conferinţa ”Vaccinarea COVID-19 pe înţelesul tuturor: ce cunoaştem, ce dovezi ştiinţifice există?”, organizată de Colegiul Medicilor din România, în parteneriat cu Universităţile de Medicină şi Farmacie, el a intervenit: „pentru a fi sinceri pînă la capăt, trebuie să spunem că avem un stoc limitat de vaccinuri. În momentul acesta, avem un stoc limitat de vaccinuri şi numărul de persoane noi care se va putea vaccina va scădea, pentru că va trebui să îi vaccinăm cu doza a doua şi pe cei din etapa 1”. Treaba-i gata: ”ce cunoaştem, ce dovezi ştiinţifice există”, nici nu mai contează. Cum nu mai conta nici ”ce se dă” la o coadă, din momentul în care era deja formată. Dacă oferta e redusă, cu siguranţă te numeri şi tu printe cei care are nevoie, e legea numărul unu a cozii. Şi nevoia creşte direct proporţional, cu spaima de a nu ”prinde” ce se dă. 
 
Cu aceeaşi şmecheră şi falsă îngrijorare, ministrul Voiculescu a adăugat că ”vom fi afectati de încetinirea ritmului de livrare a vaccinului anti-Covid-19”. Faţă de situaţie, el a mai strecurat un mesaj subliminal: ”Trebuie să limităm accesul la vaccinare al persoanelor care lucrează în structuri esenţiale, fără de care statul nu poate funcţiona. Asta este filosofia din etapa a II-a şi vom încerca să ne ţinem de ea”. Spune-i românului că nu e el esenţial pentru bunul mers al lucrurilor în lume, şi deîndată va uita orice altceva, trecînd să enumere argumentele pentru care fără el nu se poate. 
 
Ministrul sănătăţii a rezulvat astfel, printr-o exploatare profesionistă a ”psihologiei mulţimilor”, deşi nu cred să-l fi citit pe Gustave le Bon, o problemă spionaosă, aceea a reticenţei la vaccinare. Nu are probleme nici în a se contrazice el însuşi. Vorbeşte despre ”persoanele esenţiale pentru funcţionarea statului”, dar arată şi că procesul de vaccinare e un cîmp în care funcţionează un fel de ”umanism socialist”, adăugînd ”persoanelor esenţiale” şi pe cele vulnerabile, ”precum oamenii fără adăpost, precum persoanele cu handicap, la fel şi cei care trăiesc sub acelaşi acoperiş, şi cei care îi îngrijesc". Cînd i s-a ”servit” o întrebare legată de alţi ”indispensabili”, precum personalul navigant şi vînzătorii de supermarket, el a amplificat temerile mulţimii: "Este o discuţie şi am primit multe scrisori în aceste zile. Foarte multe categorii profesionale argumentează că munca lor este esenţială şi este, cu siguranţă, în multe feluri, dar trebuie să existe o limitare. Dacă vom vaccina bancherii, îi vom vaccina în acelaşi timp pe cei care vînd în pieţe, vom vaccina în acelaşi timp frizerii”. Frizerii şi bancherii, o neaşteptată asociere, într-un discurs profesionist, situat  între comunicare şi manipulare. 
 
Ca rezultat al prestaţiei ministrului Voiculescu de la sfîrşitul săptămînii, cînd s-a deschis platforma de vaccinare, surpriza neplăcută pe care o prognozau mulţi sceptici nu s-a mai produs: românii se înghesuie la vaccinare. Numai în prima oră, s-au înscris 190.000 de persoane. Doctorul Valeriu Gheorghiţă a spus, cumva surprins, că ”erau 200 de apeluri în curs, la un moment dat, chiar în prima oră”. Call-center-ul organizat de Ministerul Apărării în colaborare cu STS este asaltat, spunea Gheorghiţă: ”la nevoie, dublăm numărul operatorilor la 400 de persoane, iar la orar să avem 24 de ore din 24 de ore. Sînt şi hopuri, dar ne adaptăm la realitatea în care sîntem. Nu avem timp la dispoziţie să facem pregătiri, deoarece este o situaţie nouă”. Situaţia nouă este tocmai acest asalt al cetăţenilor, care se îmbulzesc la coadă, la vaccin.
 
Vlad Voiculescu l-a făcut pe preşedintele Iohannis să se vaccineze degeaba, în direct, la televizor. Dubiile cu aromă de minciună, exprimate cu un aer îngrijorat de ministrul sănătăţii au făcut mai mult decît toată campania pro-vaccinare, plătită cu bani grei de către guvern. Cu numai două declaraţii, în care a spus că vaccinul ”se dă” mai întîi la cei fără de care statul nu poate funcţiona şi a strecurat temerea că s-ar putea ca acesta să nici nu ajungă la toţi, ministrul Voiculescu i-a aşezat pe români la coadă.   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici