COMENTARIU Marius Oprea / Reghe şi Dragnea: cine pune coarne şi cine le poartă

Cronica mondenă a săptămînii care s-a încheiat a fost marcată de două ştiri care au ţinut prima ei pagină: Liviu Dragnea a părăsit-o pe Irina Tănase şi războiul dintre Laurenţiu Reghecampf şi Anamaria Prodan a intrat în faza ”live” la televizor. Ambele sînt poveşti de alcov care, în mod normal, n-ar avea ce să caute în spaţiul public. Dar protagoniştii au ales altfel. Nicio publicitate nu strică.

10294 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Reghe şi Dragnea: cine pune coarne şi cine le poartă
Liviu are 59 de ani. Irina, 29. Ar putea fi tată şi fiică, dar şi aşa, între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste care durează de cel puţin opt ani, din 2013, de cînd fostul lider PSD a angajat-o la Ministerul Dezvoltării, ca să-i fie aproape. A urmat divorţul de soţie, afişarea publică cu noua iubire, pe cînd nimeni nu-i putea imputa acestuia că strică imaginea partidului. Imaginea era el.
 
Între ”Reghe” şi ”Prodanca” nu există diferenţe de vîrstă, avere, statut. S-ar spune că ambii şi-au dobîndit banii şi notorietatea singuri, în acelaşi teren: cel de fotbal. Primul ca jucător şi antrenor, fosta lui soţie, ca impresar. Cele două figuri populare şi-au cumulat potenţialul de imagine în cuplu: au fost chiar protagoniştii unei emisiuni lungi, care le purta numele şi unde se putea vedea ce înseamnă, într-adevăr, o familie fericită şi fără alte griji, decît acelea de a găsi noi posibilităţi de distracţie. Total atipice, pentru majoritatea familiilor din România.
 
Cele două poveşti de amor s-au sfîrşit, ambele, tragic. S-a dovedit că, de fapt, Irina nu e Penelopa, cea care-şi aştepta Ulisele din călătoria prin universul penitenciar, unde-şi ispăşea pedeapsa şi nici ”Reghe” nu e soţul-model, iubitor şi atent. Sub aceste canavale, s-a ivit un alt tablou: de fapt, Irina Tănase a continuat să flirteze prin sms-uri, chiar lubric, cu fostul ei iubit, pe care-l ştia de la 19 ani. Dar nimic nu mai e sigur, pe telefonul mobil. În avans faţă de Florin Câţu, autorul iniţiativei care a băgat, tot săptămîna care a trecut, sms-urile sub monitorizarea ”serviciilor”, ”cineva” sau ”ceva” a făcut ca schimburile de mesaje dintre cei doi amanţi să ajungă sub ochii încornoratului, care şi-a făcut urgent bagajele şi a părăsit cuibul amorului. 
 
Dacă e pentru imagine, acum cînd ”dezvălurile” lui Liviu Dragnea din ”culisele statului paralel” au intrat în criză de substanţă şi nici cu noul partid nu merge prea bine, s-a greşit. În primul rînd, timpul lor: povestea este total nepotrivită pentru perioada Postului. Apoi, în sine, ea nu ţine nici măcar la gospodinele PSD-iste, care spre deosebire de doamnele Dăncilă şi Firea, nu-i iartă lui Dragnea că şi-a înşelat soţia şi nici la bărbaţi, care-l iau de fraier încornorat. Uitînd că i se poate întîmpla oricui, la această invidiată diferenţă de vîrstă. La Reghe, cum a fost iubirea, aşa e şi despărţirea: cu năbădăi şi cît se poate de publică. Un episod a fost chiar în direct, la o televiziune unde doamna Prodan e şi acţionară şi s-a invitat la o emisiune ca să-şi pună la zid soţul, care a înşelat-o şi a părăsit-o pentru alta. 
 
Ambele rupturi publice de cuplu au o trăsătură comună: un aer cumva mai degrabă sordid, decît monden. Poveştile despre infidelitatea conjugală din ”Decameronul” lui Bocaccio, din vremea ciumei, n-au nimic comun cu acestea două din timpurile noastre, ale pandemiei de covid. Istoriile de alcov ale nobililor florentini din vremea în care familia Medici nu domina încă viaţa cetăţii n-au nimic comun cu acelea din Bucureştiul, din apusul domniei lui Iohannis. Cu certitudine, protagoniştii scandalurilor de cuplu de pe Dîmboviţa nu vor ajunge niciodată în paginile marii literaturi. Şi nici măcar în atenţia gospodinelor, deci şi a tabloidelor, nu vor mai sta mult. Ele sînt redundante şi comune, într-o lume în care busolele morale şi-au regăsit o mai bună orientare, după doi ani de pandemie. 
 
În mod paradoxal, izolarea din aceşti doi ani ne-a mărit nu numai spaimele, ci şi exigenţele morale. Nu mai contează nici cine pune coarne şi  nici cine le poartă. Pur şi simplu, asemenea poveşti, după luni de stres şi moarte, stîrnesc mai degrabă repulsie decît atenţie. Astfel încît ”strategia de imagine” se va modifica, probabil. Personajele au ajuns, ca importanţă, în notele de subsol ale istoriei, ceea ce pentru Liviu Dragnea e devastator. Amestecat într-o asemenea poveste, alături de ”Reghe” şi ”Prodanca”, arată că şi el a ajuns total dependent de imaginea publică. El nu mai influenţează realitatea, nu-i mai creează agenda în vreun fel, ci e în trena ei, de care se agaţă cu disperarea încornoratului.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici