COMENTARIU Marius Oprea | S-au întîlnit Ciolacu şi Cîţu. Nu la ”Dineu cu proşti”

A doua zi după ce preşedintele Iohannis a anunţat ”marea relaxare” de 15 mai, premierul Cîţu s-a dus la teatru, pentru a întări spusele preşedintelui. A mai luat cu el cîţiva colegi, din executiv. Nu întîmplător. Piesa care se juca la ”Naţional” era ”Dineu cu proşti” şi a decis că nu e cazul să meargă singur.

1733 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | S-au întîlnit Ciolacu şi Cîţu. Nu la ”Dineu cu proşti”

COMENTARIU Marius Oprea/ S-au întîlnit Ciolacu şi Cîţu. Nu la ”Dineu cu proşti”

Întîmplarea, cum era normal, a stîrnit comentarii băşcălioase în mediul internauţilor, pornit în genere şi pe şotii, nu numai pe scenarii apocaliptice post-vaccinare. Ironizarea a fost legată nu numai de titlul piesei puse în scenă, pe care premierul şi colegii săi s-au dus să o vadă la reluarea stagiunii, ci şi de comentariile făcute la teatru de premier.

”Este vorba de specialişti aici”, a spus Florin Cîţu. Nu se referea la sine şi colegii săi prezenţi la ”Dineu cu proşti”, ci la mască – dar afirmaţia a stîrnit rîsul. ”Eu întotdeauna urmăresc ceea ce ne spun specialiştii, şi dacă specialiştii ne spun că aceasta este cea mai bună formulă în acest moment, cu aceasta mergem la acest eveniment pilot”. În comentariile de pe internet s-a vorbit adesea de ”potriviri întâmplătoare năucitoare!”:”Ce altceva poţi să spui despre deschiderea cu fast a Teatrului Naţional în prezenţa a jumătate din Guvern şi parlamentari, cu piesa ‘Dineu cu proşti?”.

Nu există, în opinia mea, ”rolul întîmplării în istorie”, e vorba doar de Pronie, un destin hărăzit care aşează lucrurile. Şi Pronia a hotărît să ne arate că asemănările semnalate de internauţi continuă şi în afara sălii de spectacol.

Florin Cîţu s-a întîlnit cu Marcel Ciolacu.  Întîlnirea a fost una tensionată: la final, preşedintele social-democraţilor a spus, în esenţă, că ”nu am avut plăcerea de a avea acces la PNRR”. Nici premierul Cîţu nu s-a lăsat mai prejos: ”nu aş vrea să comentez capacitatea de înţelegere a celor cu care noi dialogăm”, a aruncat spre Ciolacu. E clar că premierul şi liderul PSD au fost puşi să stea la aceeaşi masă de către Comisia Europeană, ca o condiţie pentru negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care aceasta ar dori un consens politic intern. Pas de-l vezi! Cei doi bătăuşi, aşezaţi la aceeaşi masă să se împace, au fost lăsaţi din păcate singuri. Şi ce a urmat, s-a văzut curînd.

Primul a ieşit de la discuţii Ciolacu. Supărat că nu s-ar fi discutat aplicat, că nu a avut acces la conţinutul Planului, a comentat însă că acesta n-ar avea ”coerenţă şi viziune clară”, şi a sesizat ceva probleme la ”motor”: ”nu are o coerenţă şi o viziune clară a anilor pe care îi trăim în acest moment şi a motorului economic din toată Europa". Deşi spune că nu l-a văzut. ”Nu cunoaştem concret ce granturi vor merge către IMM-uri, nu cunoaştem către sindicate care sunt reformele şi în zona de pensii. Plus că este recomandarea Comisiei de a avea acces la aceste informaţii. Este Planul Naţional, nu este un plan secret”.

Ieşind după el la declaraţii, premierul Cîţu a vrut să fie ironic, în legătură cu propunerile opoziţiei, care a adus cu sine la discuţii şi reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor:"Ne uităm, am luat şi propunerile sindicatelor, patronatelor şi celor ale PSD şi ne uităm la ele, dar doar dacă exista, prin minune, vreo componentă care sa fie în spiritul a ceea ce vrem să facem în această ţară. Astăzi, programul de reforme corectează ceea ce s-a făcut în ultimii ani de zile când PSD a fost la guvernare", a adăugat el.

Ciolacu  a ameninţat că-l aşteaptă la cotitură, în Parlament, cu PNRR-ul: .”Sperăm să deblocăm acest lucru şi să stabilim împreună un calendar de prezentare a planului în Parlamentul României". Cîţu a zis că nu se duce. A replicat că "este un program al Guvernului aşa cum este în majoritatea ţărilor, şi nu trebuie sa meargă în Parlament".

În ”Dineu cu proşti” e vorba de un artizan de poduri din beţe de chibrit. În realitate, e vorba de doi. Probabil că, la PNRR şi nu numai, sînt mai mulţi, dar doi se văd cu ochiul liber.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici