COMENTARIU Marius Oprea: Unde e Stolojan?

”Nu fumez, nu beau, poate un pahar de vin de Paşti, de Crăciun, mănînc iaurt în fiecare seară”, povestea acum vreo două luni la televizor Theodor Stolojan despre viaţa sa zilnică. A investit banii cîştigaţi în cele opt legislaturi în care a fost parlamentar, salariul de prim-ministru şi indemnizaţia de europarlamentar în acţiuni, ca şi economiile din vremea lui Ceauşescu, cînd era contabilul-şef la unitatea de Aport Valutar Special a Securităţii. Are o bătrîneţe asigurată şi liniştită. Prea liniştită, ţinînd cont de ceea ce se întîmplă în jurul său.

27541 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Unde e Stolojan?
Partidul Naţional Liberal a fost, de-a lungul timpului, locul de aterizare pentru asigurarea unui trai liniştit şi lipsit de griji pentru mulţi dinozauri ai regimului comunist. Două personaje sînt emblematice, în acest sens şi pe ambii îi cheamă la fel, T(h)eodor: Meleşcanu şi Stolojan. Ambii, cu un destin ”siamez” în anii lui Ceauşescu. Meleşcanu era diplomat, care-i asigura pe occindentali la Viena, în decembrie 1989 că în România nu se întîmplă nimic şi la Timişoara e linişte şi pace, tulburată doar de cîteva incidente minore. Se întîmpla cu cîteva zile înainte de a intra în posesia moştenirii Agenţiei Economice şi a fondurilor lui Ceauşescu gestinoate de Marin, fratele dictatorului, după sinuciderea asistată a acestuia. Al doilea, Stolojan, se ocupa de alimentarea aceloraşi conturi ale lui Ceauşescu, în calitatea lui de contabil al operaţiunilor valutare ale dictatorului.
 
”Tehnocraţi” ai comunismului, cei doi şi-au păstrat şi dezvoltat mult mai bine abilităţile după 1989. Primul a ajuns ministru de exerne, al doilea a fost chiar prim-ministru, în timpul regimului Iliescu. Au ”binemeritat” de la patrie, cel puţin bătrîneţi liniştite, blindate financiar şi netulburate de scheletele din dulap. Pentru că au conştiinţa împăcată. Şi-au ”servit patria”. Iar patria le-a fost recunoscătoare. Ca şi Partidul Naţional Liberal, care i-a onorat şi el cu funcţi işi demnităţi, preluîdu-i de la Iliescu, fără nicio problemă. 
 
”Dragă Stolo”, cum i-a rămas numele lui Theodor Stolojan, după retragerea înlăcrimată din postura de candidat la preşedinţia României, retragere care ne-a cadorisit pe toţi cu zece ani de Băsescu, e şi acum într-o poziţie de rang înalt în Partidul Naţional Liberal. Între altele, el conduce Comisia de organizare a Congresului PNL, din septembrie acest an. Calitate în care tace mîlc, în legătură cu tot ceea ce se întîmplă în partid, strîns legat de aceste alegeri.
 
Scandalurile alegerilor cu bodiguarzi şi jandarmi ale delegaţilor la Congres, ca la Timişoara, presiunile, promisiunile, şantajul, tot meciul de box electoral între Orban şi Cîţu, care a făcut praf partidul înainte de alegerea conducerii sale, îl lasă rece pe Theodor Stolojan. Stă acasă şi seara mănîncă liniştit iaurt, verificînd cu cît i-au mai crescut acţiunile la bursă. Pentru el, între Partidul Comunist şi Partidul Naţional Liberal nu există absolut nicio diferenţă. Ambele au fost şi sînt vehicole ale satisfacerii ambiţiilor şi nevoilor personale. Nu vocaţii, nu crez. Nu există aşa ceva, la un om care pare că are o plăcuţă metalică unde-i e inima şi un microcip în cap. Cu o singură excepţie, ochii uşor umezi, cînd îşi vede pupila, pe Raluca Turcan, avansînd în ierarhia liberală, mult peste orice competenţă, graţie tocmai sprijinului său. 
 
Stolojan, acest dinozaur comunist convertit la economia de piaţă, a investit în Partidul Naţional Liberal mai puţin suflet, decît în acţiunile sale la bursă. Nu-i pasă de măcelul din partid, prilejuit de alegerile pentru a căror organizare a fost investit. Îl lasă rece că între cele două tabere liberale, a lui Orban şi a lui Cîţu, s-au săpat tranşee de ură atît de adînci, încît numai cadavrul însăşi al partidului le mai poate umple.   
 
Ca preşedinte al Comisiei de organizare a Congresului Partidului Naţional Liberal, Theodor Stolojan patronează măcelul, din care PNL-ul, dacă mai iese, o să iasă tumefiat şi în comă. Ce Brătieni? Ce tradiţie? Ce doctrină? Cuvinte mari, transformate în apă de ploaie. Partidul a devenit numai o trambulină spre funcţii, demnităţi şi bani – e singura raţiune, pe care Theodor Stolojan o poate înţelege. De aceea, ce se întîmplă în momentul de faţă în PNL nu-l tulbură deloc. 
 
Pentru stăpînirea acestui ”tren” spre propriul borcănel de iaurt, degustat în faţa televizorului, în liniştea conturilor pline, nu se mai confruntă două tabere cu idei şi strategii difierite, ci se bat cu bîte şi topoare, fără ca ”poliţia” să intervină, două găşti de cartier. Cartierul Primăverii, mai precis, locul călduţ al bătrîneţilor liniştite, asigurate cu preţul distrugerii oricărei moşteniri a trecutului şi a şanselor la un viitor, pentru un partid care cîndva făcea istorie.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici